Hlavní obsah

Hackeři vydělávají ročně stovky miliard korun

Novinky, mif

Počítačové pirátství je velice výhodný byznys. Dokládá to analýza ruské bezpečnostní společnosti Group-IB, podle které si hackeři na celém světě vydělali v loňském roce přes 250 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Statistika pojednává především o ruských hackerech, kteří patří na samotný vrchol žebříčku počítačového pirátství. Především díky finančním podvodům, hackerským útokům na objednávku a vytváření sítí zotročených počítačů (tzv. botnetů) si v roce 2011 vydělali přes 85 miliard korun.

V meziročním srovnání je to téměř dvojnásobný růst, což je podle bezpečnostních expertů alarmující číslo. „Kybernetický zločin pocházející z Ruska stojí globální ekonomiky miliardy každý rok. V následujících letech se navíc budou zločinecké aktivity na síti ještě stupňovat,“ varoval ředitel Group-IB Ilja Sachkov.

Podle něj se hackerům v Rusku daří více než v Americe nebo Evropě především díky zastaralým zákonům, které počítačové piráty absolutně neodradí od páchání trestné činnosti.

Zkušenosti mají cenu zlata 

Hackeři si na internetu důsledně střeží svoji anonymitu, aby se vyhnuli problémům s ochránci zákonů. Právě proto pro ně dohadují honoráře za odvedenou práci prostředníci, jedním z nejúspěšnějších je podle Forbesu Grugq. Ten prozradil, kolik si hackeři za jednotlivé zakázky v průměru účtují.

Ceny se různí podle typu zabezpečení systému a platformy, na kterou má hacker útočit. Například pokud je útok prováděn prostřednictvím programu Adobe Reader, zaplatí zájemce za vytvoření speciálního programu sloužícího k průniku 92 000 až půl miliónu korun.

Prolomení zabezpečení operačního systému vyjde u Mac OS X na milión a u Windows na dva. Nejvíce si hackeři cení průnik do mobilního systému iOS, který společnost Apple využívá u iPadu i iPhonu. Honoráře se pohybují mezi 1,8 a 4,6 milióny korun.

Grugq si z každého honoráře účtuje provizi ve výši 15 % ze zaplacené částky, díky čemuž by podle jeho odhadů měly jeho zisky za letošní rok činit bezmála 18,5 miliónu korun. Hackerský prostředník se netajil v rozhovoru ani tím, že v osmi z deseti zadaných zakázek figuruje americká vláda. Zbytek jeho zakázek prý pochází z Evropy.

Chabé zabezpečení a nezkušenost

Vydělávat takto horentní sumy paradoxně hackerům pomáhají většinou sami uživatelé. Řada z nich totiž nevěnuje prakticky žádnou pozornost zabezpečení svého počítače. V lepším případě si sice nainstalují antivirový program a firewall, ale nevěnují již žádnou pozornost aktualizacím jednotlivých programů.

A právě chyby v programech často otevírají hackerům zadní vrátka do operačního systému. Podle statistik jsou na stovkách tisíc počítačů trhliny nezazáplatované i po několika měsících od vydání opravy. V takovém případě je napadení PC pro počítačové piráty hračka.

Kromě pravidelných aktualizací je také důležité dodržovat několik základních bezpečnostních pravidel. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte. Vhodné je také sledovat aktuální bezpečnostní hrozby na internetu, abyste věděli, jaké trumfy mají hackeři v rukávech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám