Hlavní obsah

Hackeři se vydávali za policisty i v Česku, jejich síť rozprášili

Madrid

Europol ve spolupráci se španělskou policií rozbil hackerskou síť, jejíž členové se vydávali za ochránce zákona a prostřednictvím počítačového viru požadovali po uživatelích zaplacení smyšlené pokuty. Informovala o tom agentura AFP s tím, že počítačovým pirátům se podařilo takto nakazit milióny počítačů po celém světě. Popisované praktiky byly zaznamenány i v České republice.

Foto: Novinky

Článek

Zločinecká síť působila v několika "malých buňkách" roztroušených v různých zemích a využívajících "nepřátelskou logistiku, která zablokovala počítače miliónů uživatelů", a to jménem policie, uvedla AFP s odvoláním na policejní zdroj v Madridu.

Uživatelé internetu tak byli vyzýváni k zaplacení "pokuty za to, že vstupovali na stránky s dětskou pornografií nebo stahovali ilegální obsahy", dodal zdroj. Tímto způsobem se prý hackeři obohatili o velkou sumu peněz.

Foto: Policie ČR

Počítačový virus zobrazí na počítači toto hlášení a žádá kauci.

Stejný typ podvodů se v druhé polovině loňského roku objevil i v České republice. Hackerům se podařilo od tuzemských uživatelů vylákat tisíce korun. Je ale více než pravděpodobné, že případů zřejmě více, protože mnozí poškození je ani nenahlásí. [celá zpráva]

Během operace bylo zatčeno několik osob. Podrobnosti by měl příští úterý v Madridu sdělit ředitel Europolu Rob Wainwright.

Reklama

Výběr článků

Načítám