Hlavní obsah

Trojský kůň hrozící policejním stíháním napálil desítky lidí a vylákal z nich tisíce

Na začátku října varovala policie před trojským koněm, který po aktivaci tvrdí, že počítač zablokovala policie a požaduje složení kauce. Jako důvod je uvedeno porušování autorského práva, nakládání s materiály s dětskou pornografií či šíření spamu. Až doposud se tímto nezvaným návštěvníkem nechaly napálit desítky lidí a někteří dokonce i podvodníkům kauci zaplatili.

Foto: Policie ČR

Počítačový virus zobrazí na počítači toto hlášení a žádá kauci.

Článek

Oddělení informační kriminality na policejním prezidiu stále dostává pět až deset oznámení denně o dalším trojském koni, uvedla mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Podle ní ale bude případů zřejmě více, protože nemá informace za celou republiku a mnozí poškození je ani nenahlásí. Zhruba desítka lidí od prvního varování na začátku října zaplatila i požadovanou kauci ve výši 2000 korun nebo 100 eur.

Mluvčí také zopakovala, že policie v případě zjištění zmíněných trestných činů nepostupuje tímto způsobem.

Lidé by v žádném případě neměli podle policie na podobné výzvy na počítači reagovat. Těm, jejichž počítač byl virem napaden, doporučuje použít antivirovou kontrolu a trojského koně eliminovat. Zároveň by si měli instalovat poslední bezpečnostní záplaty jednotlivých softwarových aplikací.

Od srpna navíc policie na svých stránkách spustila on-line formulář, kde mohou lidé šíření tohoto viru oznámit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám