Hlavní obsah

Hackeři jsou nezvykle aktivní. Milion lidí si stáhl zavirované aplikace pro Android

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle aktivní jsou v posledních týdnech hackeři. Snaží se využít toho, že lidé tráví více času na internetu a nemusí být tolik ostražití. Bezpečnostní výzkumníky z týmu Check Point Research například nyní odhalili, že se počítačovým pirátům podařilo propašovat do oficiálního obchodu Google Play desítky zavirovaných aplikací.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výzkumný tým Check Point Research jich dohromady identifikoval 56, dohromady si přitom tyto nebezpečné programy stáhlo více než milion lidí. Cílem útočníků bylo v tomto případě infikovat co největší počet zařízení a využít je k podvodům s mobilními reklamami.

V aplikacích se ukrýval nezvaný návštěvník Tekya, který využívá mechanismus „MotionEvent“. To v podstatě znamená, že napodobuje aktivity uživatele a kliká na reklamy a bannery od organizací, jako jsou Google AdMob, AppLovin', Facebook a Unity.

Škodlivé aplikace instalují do chytrých telefonů reklamu

Bezpečnost

„V rámci této kampaně byly klonovány oblíbené aplikace. 24 infikovaných aplikací bylo zaměřeno na děti (od logických her až po závodní), zbytek tvořily užitečné aplikace, například kuchařky, kalkulačky, překladače a podobně,“ uvedl Petr Kadrmas, Security Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

Podle něj si touto cestou mohli hackeři přijít na stovky tisíc dolarů za den, tedy miliony korun. „Navíc vzhledem ke schopnosti malwaru napodobovat uživatele a klikat na různé odkazy by útočníci v budoucnu mohli celkem snadno pozměnit kód malwaru Tekya a využít ho k ještě nebezpečnějším útokům," zdůraznil bezpečnostní expert.

Dobrou zprávou podle něj je, že všechny infikované aplikace již byly z Google Play odstraněny. Pokud je ale lidé mají stále nainstalované na svých chytrých telefonech a v počítačových tabletech, mohou je počítačoví piráti zneužívat na dálku.

Podvodné aplikace číhají i na Google Play

„Znovu se ukazuje, že na Google Play mohou proniknout škodlivé aplikace. V obchodu jsou k dispozici téměř 3 miliony aplikací a každý den přibývají stovky dalších, takže je obtížné u každé zkontrolovat, zda je bezpečná. Uživatelé se proto nemohou spolehnout pouze na bezpečnostní opatření Google Play, ale je potřeba zařízení také aktivně chránit," doplnil Kadrmas.

Samozřejmostí by tedy měl být na chytrém telefonu i počítačovém tabletu nějaký antivirový program, například ZoneAlarm Mobile Security, Eset Mobile Security, Avira Mobile Security či SandBlast Mobile.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám