Hlavní obsah

Danger a Chromex. Dva nejobávanější viry českého internetu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik posledních měsíců vydávají bezpečnostní experti pravidelně varování před dvěma škodlivými kódy – trojským koněm Chromex a virem Danger. Oba záškodníci vévodí žebříčkům nejrozšířenějších kybernetických hrozeb, a jinak tomu nebylo ani v červenci. Bez nadsázky se tak dají označit za nejobávanější viry, které se šíří českým internetem.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejčetnější internetovou hrozbou zůstává JS/Danger.ScriptAttachment. Tento škodlivý kód se šíří především prostřednictvím příloh nevyžádaných e-mailů. Neškodí jen sám o sobě, dokáže do napadeného zařízení stáhnout další škodlivé kódy včetně vyděračského ransomwaru, který zašifruje obsah zařízení a požaduje po oběti výkupné,“ varoval Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Vyděračské viry začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane.

Výkupné neplatit

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Jen nepatrně menší podíl měl ve virových statistikách Esetu trojský kůň Chromex. „Sledování neoficiálních streamovacích stránek na internetu se během léta řadě Čechů nevyplatí. Mnoho těchto webů je totiž infikováno trojským koněm JS/Chromex.Submelius a pro spuštění videa vyžadují několikeré kliknutí na náhled videa, které otevírá nová okna prohlížeče a zobrazuje v nich reklamy,“ konstatoval bezpečnostní expert.

Falešné pluginy

Podle něj není výjimkou, že tyto weby fungují na doménách s českými a slovenskými koncovkami a často se na nich zobrazují nabídky instalace pluginů, které mají sloužit k přehrávání on-line videí. „Pluginy však mají naprosto opačný efekt. Navíc mohou do napadeného zařízení instalovat downloader,“ vysvětlil Dvořák.

Třetí nejčastěji zaznamenanou hrozbou v červenci byl škodlivý kód JS/Adware.AztecMedia. Ten v internetovém prohlížeči otevírá nevyžádaná okna s reklamou. V některých případech dokáže dokonce i změnit domovskou stránku internetového prohlížeče.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Top 10 hrozeb v České republice za červenec 2017:
1. JS/Danger.ScriptAttachment (17,50 %)
2. JS/Chromex.Submeliux (16,72 %)
3. JS/Adware.AztecMedia (4,36 %)
4. Win32/GenKryptik (2,29 %)
5. SMB/Exploit.DoublePulsar (2,25 %)
6. PDF/Fraud (1,90 %)
7. JS/Adware.BNXAds (1,88 %)
8. Java/Kryptik.FN (1,77 %)
9. Java/Kryptik.FL (1,76 %)
10. HTML/Frame (1,44 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám