Hlavní obsah

Čínský výrobce elektroniky odmítá vinu za hackerský útok na Dyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Webkamery a další nahrávací zařízení firmy Hangzhou Xiongmai Technology se minulý týden v pátek staly jedním z nástrojů hackerského útoku na společnost Dyn, který krátce vyřadil z provozu servery Twitteru či Spotify. Čínský výrobce prohlásil, že pro prevenci útoku udělal maximum.

Foto: repro xiongmaitech.com

Za útok měly být z velké části zodpovědné webkamery a další nahrávací zařízení společnosti Hangzhou Xiongmai Technology.

Článek

Přesto ještě v pondělí Hangzhou Xiongmai Technology oznámila, že stáhne z amerického trhu všechny výrobky uvedené před dubnem loňského roku, kdy se výrobci elektroniky o možnosti podobných útoků dozvěděli. Mladší produkty jsou již podle vyjádření firmy vylepšené a nepředstavují hrozbu.

„Nerozumíme, proč je všechen hněv směřován na nás,” řekl agentuře AP marketingový ředitel Liou Jüe-sin. Xiongmai Technology podle něj na nové nebezpečí reagovala rychle a neměla by být vyčleňována. Páteční útok podle společnosti umožnilo to, že uživatelé na jejich zařízeních ponechali výrobní hesla.

Hackeři v pátek kromě výrobků Xiongmai škodlivým softwarem infikovali například tiskárny či termostaty společnosti Dyn, předního poskytovatele služeb pro správu domén. Přes tato zařízení připojená k internetu následně zaútočili na její servery a vyřadili tak na několik hodin z provozu stránky jako Twitter, Pay Pal či New York Times.

Problém s připojováním nejrůznějších spotřebičů k internetu vysvětluje agentuře AP analytička Tracy Tsai. Podle ní tato zařízení nejsou takřka nijak chráněna proti přístupu do veřejného internetu. V Severní Americe má podle americké agentury pro průzkum trhu IHS Markit každá domácnost průměrně 13 zařízení napojených na internet.

Kdo za útokem stojí?

K pátečnímu útoku se přihlásily skupiny Anonymous a New World Hackers. Mělo jít o odvetu za to, že Julian Assange byl Ekvádorem odstřižen od internetu. [celá zpráva]

Podle serveru Politico se však obě hackerské skupiny mohou snažit pouze získat reklamu, kterou vyřazení prestižních serverů z provozu přináší. Navíc oba subjekty se už v minulosti hlásily ke kybernetickým útokům, které ale ve skutečnosti provedl někdo jiný.

Útok byl veden na DNS servery společnosti Dyn, které standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Právě proto se podařilo hackerům vydařit z provozu na východním pobřeží USA v pátek hned několik velkých webů – tím, že nefungoval překladač (DNS servery), webové prohlížeče po zadání adresy nevěděly, kam se mají připojit.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Problém přetrvával až do pozdních nočních hodin. Některé servery navíc nebyly dostupné nejen v USA, ale také v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám