Hlavní obsah

Číňan objevil chybu bankomatu. Vybral z něj 23 milionů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že bankomaty jsou v podstatě takové sofistikovanější počítače. A stejně jako klasické sestavy v našich domácnostech i ony mohou být zranitelné. Čínský počítačový expert Čchin Čchi-šeng jednu takovou chybu objevil, díky čemuž z bankomatu vybral jen těžko uvěřitelných 23,5 miliónu korun. Z balíku peněz se však příliš dlouho neradoval. Upozornil na to server The Verge.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze se 43letému počítačovému expertovi podařilo vybrat z bankomatu společnosti Huaxia Bank. A to pochopitelně i přesto, že na svém vlastním účtu takový zůstatek vůbec neměl.

Čchin přitom – jak už tomu v podobných případech bývá – na chybu přišel úplnou náhodou. Zjistil, že když kartou vybírá z bankomatu v určitý čas okolo půlnoci, transakce se chybně propíše do bankovního systému. Díky tomu mu nezmizí peníze z účtu, ale bankomat je stejně vydá.

Jediným vodítkem k neoprávněnému výběru tak byla chybová hláška, která se ukládala přímo do systémových souborů v bankomatu. Díky tomu, že Čchin pracoval přímo v Huaxia Bank, měl přístup i k těmto datům. Vytvořil proto speciální program, který zabraňoval ukládání chybových hlášek.

Vybírat chodil prakticky každý den

A pak zvesela chodil k takto „upravenému“ bankomatu prakticky každý den po dobu dvou let. Vybíral po malých částkách, aby to nebylo tolik nápadné. I tak si přišel na částku, při které se tají dech – postupně vybral sedm milionů jüanů, tedy v přepočtu více než 23,5 milionu korun.

Banka nicméně chybu nakonec objevila a interní audit prokázal, že za vším stojí právě Čchin. Ten sice všechny peníze pod tíhou důkazů vrátil, překvapivě z nich totiž neutratil prakticky vůbec nic, přesto ho soud „odměnil” trestem vězení za hacking na dobu 10,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám