Hlavní obsah

Chytré televizory od Samsungu mohou odposlouchávat diváky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizory jsou rok od roku chytřejší. S tím, jak roste nabídka jejich funkcí, se ale zároveň zvyšují také bezpečnostní rizika. Server BBC upozornil například na to, že chytré televizory od Samsungu mohou odposlouchávat diváky před obrazovkou. Samotný výrobce dokonce před tím varuje v informacích o používání chytrého televizoru.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Chytré televizory od Samsungu (ilustrační foto)

Článek

Zjednodušeně řečeno všechno, co řeknete před plochou obrazovkou, mohou slyšet také lidé v Samsungu nebo tato data sdílet se „třetí stranou“, píše BBC. Řeč totiž může být zaznamenávána a shromažďována, jak koneckonců uvádí i jihokorejský elektronický gigant na svých internetových stránkách.

„Samsung může shromažďovat a váš přístroj zaznamenávat hlasové příkazy a související texty, díky čemuž jsme vám schopni poskytnout funkci rozpoznávání hlasu, hodnotit ji a dále zlepšovat. Mějte prosím na paměti, že pokud vaše mluvené slovo obsahuje osobní či jiné citlivé informace, mohou tyto informace patřit do údajů získaných a předaných třetí straně,“ stojí v informacích o používání chytrého televizoru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kdybych byl zákazník, rád bych přesně věděl, kdo je ta třetí osoba.
právník Corynne McSherry

Třetí stranou jihokorejský elektronický gigant myslí společnost Nuance, která se stará o vývoj softwaru pro rozpoznávání hlasu, jak uvedli zástupci podniku pro BBC. To ale není v podmínkách používání nijak specifikováno, což vzbuzuje řadu otázek.

„Kdybych byl zákazník, rád bych přesně věděl, kdo je ta třetí osoba. A také bych určitě rád věděl, jestli moje slova byla přenášena v zabezpečené podobě,“ uvedl pro server Daily Beast Corynne McSherry, právník Electronic Frontier Foundation, která bojuje za „digitální svobodu“.

Poukázal tak na další znepokojující fakt celé kauzy. Společnost Samsung svým zákazníkům nijak negarantuje, že jejich zaznamenaná řeč je z televizoru na servery jihokorejského elektronického giganta dopravována v zabezpečené podobě a že se k ní nikdo neoprávněný skutečně nedostane.

Samsung: Funkci mohou lidé vypnout

Na celou kauzu již reagovali i zástupci Samsungu. V prohlášení uvedli, že zásady ochrany osobních údajů musí být transparentní a že soukromí spotřebitelů berou velmi vážně. Zároveň zdůraznili, že televizor je schopen zaznamenávat hlas pouze ve chvíli, kdy uživatel tuto funkci aktivuje na dálkovém ovladači televizoru. Diváci tak vždy vidí, že je jejich hlas zachycován, protože je na obrazovce je zobrazována ikona mikrofonu.

„Rozpoznávání hlasu je funkce televizorů Samsung, kterou mohou uživatelé sami aktivovat nebo deaktivovat. Majitel televizoru jej také může zcela odpojit od internetové sítě,“ reagovali zástupci jihokorejského elektronického gigantu.

Odposlouchávat mohou diváky tedy pouze televizory, které je možné ovládat pomocí hlasových příkazů. I když tato funkce může znít futuristicky, netýká se pouze drahých přístrojů. Na českém trhu je více než deset různých modelů televizorů od Samsungu, jež nabízejí ovládání hlasem. Jejich ceny přitom startují už na 15 000 Kč. U dražších přístrojů je pak ovládání hlasem již možné považovat prakticky za samozřejmost.

Samsung není jediný

Jak připomíná BBC, problematika práce s osobními daty u chytrých televizorů se netýká pouze společnosti Samsung. Například v roce 2013 britský bezpečnostní konzultant zjistil, že jeho chytrý televizor od LG získává informace o jeho prohlížecích návycích.

Na publicitu této kauzy následně LG reagovalo vydáním aktualizace firmwaru (ovládacího softwaru televizoru). Po její instalaci se uživatelé mohli rozhodnout, zda chtějí svá data s firmou sdílet či nikoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám