Hlavní obsah

Chytré mobily chrání před viry jen polovina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré mobilní telefony chrání před útoky škodlivých programů jen zhruba polovina českých uživatelů, u notebooků a PC přesahuje podíl chráněných zařízení 90 procent. Vyplývá to ze statistik antivirové firmy Eset.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Chytrý mobil je přitom podle posledního průzkumu Esetu nejčastěji používaným zařízením pro přístup k internetu. Využití mobilního připojení k internetu prostřednictvím smartphonu deklaruje 79 procent respondentů, přes notebook k internetu přistupuje 71 procent Čechů a na stolním počítači 59 procent.

„Je to vůbec poprvé, co nám v průzkumu vyšlo, že se nejvíce lidí připojuje k internetu přes mobil. Z hlediska ochrany přitom stále platí, že zatímco desktopová zařízení jsou většinou chráněna antivirem, mobilní zařízení chrání jen zhruba polovina uživatelů," uvedl technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Počet kybernetických hrozeb roste

Malý podíl chráněných mobilů ostře kontrastuje s růstem kybernetických hrozeb zacílených na tablety a chytré mobilní telefony. Jde například o vyděračské aplikace zaměřené na operační systém Android.

Tři čtvrtiny uživatelů používají některý ze způsobů uzamčení displeje mobilního telefonu. Nejčastěji jde o PIN (32 procent respondentů) nebo gesto (22 procent). Otisk prstu využívá k autentizaci pětina Čechů, snímek sítnice a jiný druh identifikace dvě procenta.

Plná čtvrtina respondentů přiznala, že svůj telefon nezabezpečuje. Obdobně jsou na tom Češi i se zabezpečením externích záznamových zařízení. Nejoblíbenější USB flash disky používá 81 procent respondentů, ale jen 27 procent chrání jejich obsah šifrováním, heslem nebo klíčem.

Antivirus jako nutný základ
Bez antiviru nemá běžný uživatel prakticky žádnou šanci si všimnout, že byl jeho přístroj infikován. Každý tablet a chytrý telefon by tak měl být vybaven bezpečnostním softwarem, který bude všechny hrozby neustále hlídat.Antivirus by měl být samozřejmostí i na klasických počítačích. Sluší se nicméně podotknout, že nezvané návštěvníky dokážou v počítači nebo mobilu odhalit speciální programy. Jde například o aplikace, které se soustředí pouze na špionážní software a hledání trojských koňů.Jiné programy zase dokážou v operačním systému nalézt tzv. keyloggery, které jsou schopné zaznamenávat stisk každé klávesy a nasbíraná data odesílat útočníkovi.Na PC i mobilu by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu. Samotný antivirus ale zárukou bezpečí není. Uživatelé by neměli zapomínat na pravidelné stahování všech bezpečnostních záplat, a to pro samotný operační systém i doinstalované programy. Nejrůznější trhliny v softwaru totiž útočníci také zneužívají k útokům.
Jak bránit PC a mobily proti virům se dozvíte ZDE

Reklama

Výběr článků

Načítám