Hlavní obsah

Chtěla prodat obnošené boty, podvodník ji obral o 200 000 Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

O bezmála 200 tisíc korun přišla čtyřiadvacetiletá žena z Brněnska, která se snažila na internetu prodat svoje obnošené boty. Informoval o tom mluvčí jihomoravské policie Bohumil Malášek s tím, že podobné podvody bohužel nejsou na celosvětové počítačové síti v poslední době vůbec ojedinělé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvod měl již tradiční scénář jako podobné události z minulosti, kdy se lidé při prodeji svých věcí na internetu nechali napálit a přišli o peníze.

„Na internetový inzerát reagoval zájemce s tím, že si od prodávající vyžádal telefonní kontakt a následně na mobil poslal SMS zprávu s odkazem na podvodné stránky. Na nich pak žena vyplnila požadované údaje včetně přístupových informací k účtu a platební kartě,“ uvedl Malášek.

Mladá žena následně poskytla vykutálenému podvodníkovi i bankou zaslané potvrzovací kódy, čímž naservírovala podvodníkovi svůj bankovní účet jak na zlatém podnosu. „Zatím neznámý pachatel tak získal přístup k účtu, z nějž obratem zmizelo během několika transakcí téměř dvě stě tisíc korun,“ doplnil policejní mluvčí.

Chtěla prodat učebnici za dvě stovky. Přišla o desítky tisíc

Krimi

Podvodů přibývá

Podobné podvody se přitom množí v posledních měsících na sítích jako houby po dešti a policie před nimi opakovaně varuje. Letos v květnu například žena z Olomouce chtěla prodat postel na internetovém bazaru za pětistovku, místo výdělku ale nakonec přišla o čtvrt milionu korun.

V září zase na svou důvěřivost doplatila čtyřiadvacetiletá žena z Olomoucka, když chtěla prodat prostřednictvím inzertního portálu za necelé dvě stovky korun učebnici. Nejenže žádné peníze nedostala, ale navíc přišla o více než 55 tisíc korun.

Lidé by tedy měli být při prodejích na internetu velmi obezřetní. Obzvláště to platí ve chvílích, kdy se je zájemce snaží přesvědčit k nestandardním postupům. Klikat na nějaké odkazy od kupujícího a vyplňovat jakékoliv údaje do zaslaných formulářů může být velmi nebezpečné. Lidé by také nikdy neměli přeposílat potvrzovací kódy z bank nikomu cizímu, a to v jakémkoliv případě.

Žena z Olomouce chtěla prodat postel za pár stokorun, přišla o čtvrt milionu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám