Hlavní obsah

Cerberus terorizuje chytré telefony. Jde po bankovních účtech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšenou aktivitu bankovního malwaru Cerberus zaznamenali v listopadu bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset v Česku. Tento nezvaný návštěvník stál v uplynulém měsíci za 65,10 % všech detekovaných hrozeb pro operační systém Android.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mobil s operačním systémem Android (ilustrační foto)

Článek

„V listopadu šířil bankovní malware nejvíce dropper Spy.Cerberus, který se vydával například za aplikaci pro hledání ztraceného telefonu,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Opět tak můžeme vidět, že útočníci využívají stejnou strategii. Lákají totiž uživatele na služby zdarma nebo na aplikace, které nejsou v oficiálním obchodě Google Play běžně dostupné.

10 nejobávanějších virů na českém internetu

Bezpečnost

„Droppery, které fungují jako obálky a berou na sebe podobu různých aplikací, v sobě bankovní malware skryjí a do zařízení ho uživateli nepozorovaně doručí. Nebezpečné jsou především proto, že je méně kvalitní bezpečnostní software neodhalí. Své verze i podobu mění velmi rychle a využívají různých populárních trendů, čímž chtějí uživatele zmást a přimět ho, aby si aplikaci rychle stáhnul,“ doplňuje Jirkal.

Malware Cerberus je rizikem především pro bankovní služby, protože dokáže odcizit přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a číst ověřovací SMS kódy. Zatímco v říjnu zaznamenali bezpečnostní analytici pokles jeho aktivity, před blížícím se koncem roku a vánočními svátky se jeho aktivita opět výrazně zvýšila.

„Stále více uživatelů již k online nakupování využívá kromě notebooku nebo stolního počítače i chytrý telefon. A právě nyní zažíváme jednu z hlavních nákupních sezon,“ konstatoval Jirkal. „Uživatelům doporučujeme, aby ochranu svých online plateb, bankovnictví a přihlašovacích údajů během vánočních nákupů nepodceňovali a chránili svá zařízení kvalitním bezpečnostním řešením,“ doplnil bezpečnostní expert.

Reklama

Související témata:

Související články

Obávaný trojský kůň Emotet opět na scéně

Na konci ledna se tým bezpečnostních expertů z několika různých států – v přední řadě s FBI a Europolem – pochlubil, že rozbil síť zotročených počítačů (tzv....

Výběr článků

Načítám