Hlavní obsah

Bývalá hackerská esa ve službách spravedlnosti

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou slavní, jejich životní příběhy popsané v knihách patří mezi bestsellery a hollywoodským režisérům slouží za vzor pro postavy ve špionážních filmech. K postavení celebrit se stejně jako slavní vrazi, lupiči a mafiáni dostali činností daleko za hranicí zákona. Dnes ale stojí na opačné straně barikády. Vítejte mezi členy IT smetánky, kteří se stali bojovníky s počítačovými zločiny, ačkoli ještě nedávno jejich fotografie visely v centrále FBI.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

 Fred Cohen – tvůrce prvního počítačového viru

Za otce všech tvůrců počítačových virů a hrozeb je považován Frederick B. Cohen. Právě jemu je připisováno prvenství mezi autory takového typu programu, který dokáže infikovat další programy jejich modifikováním a sám se kopírovat. Svůj vynález podrobně popsal a demonstroval v rámci své diplomové práce na univerzitě v Jižní Karolíně.

Přestože se později ukázalo, že dnešní definici viru naplnilo i několik jeho předchůdců, Cohenovi a vedoucímu jeho práce Lenu Adlemanovi vděčíme za vznik pojmu „počítačový virus“ a uvedení této problematiky na akademickou půdu.

Cohen nikdy nepatřil mezi hackery – počítačové zločince. Své znalosti a schopnosti naopak vložil do boje proti nim. V současnosti přednáší o počítačové kriminalistice na univerzitě v New Havenu. Jako autor přispěl do více než 150 publikací, přičemž jeho nejslavnější práci „Computer Viruses Theory and Experiments“ z roku 1984 si můžete sami přečíst na internetu.

Kevin Mitnick – hacker celebrita

Nyní už 51letý Američan prokázal sklony ke svérázným podvodům už v dětství. Jako dvanáctiletý přišel velký fanoušek slavného kouzelníka Harryho Houdiniho na způsob, jak bezplatně cestovat hromadnou dopravou. Nemusel přitom falšovat jízdenky ani utíkat před revizory. Jen díky přirozené drzosti a schopnosti manipulovat s důvěřivými dospělými si koupil za maminčiných 15 dolarů vlastní označovač jízdenek a pomocí něj pak mohl jezdit zdarma autobusy po celém Los Angeles.

Jádrem nejslavnějších Mitnickových podvodů nebylo přepisování zdrojových kódů a lámání hesel. Většinou si vystačil s jednoduchými triky sociálního inženýrství, díky nimž vypadal důvěryhodně pro ty správné lidi, kteří mu pak sami odevzdali to, co měli původně hlídat.

„Abych zvýšil svoji důvěryhodnost při získávání informací z firmy Pacific Telephone, nahrál jsem si na kazetu jejich reklamní znělku. Když jsem pak mluvil s někým zevnitř společnosti, omluvil jsem se, že mám někoho dalšího na drátě a pustil jim nahrávku. Tím jsem vyvolal dojem, že jsem jedním z nich,“ popisuje jeden ze svých triků samotný hacker.

Pro Mitnicka šlo často o pouhou hru, v roce 1979 ovšem ukradl přístupy ke všem počítačům IBM a o jeho činnost se začala zajímat média a FBI. Živoucí legenda, která je dnes uznávaným bezpečnostním expertem, píše knihy a pořádá přednášky, se ve svých nejlepších letech dokázala nabourat do firem jako Motorola, Nokia, Sun Microsystems nebo Fujitsu Siemens a ukrást jim cenná data a software, za což strávil celkem 5 let ve vězení.

Kevin Poulsen uměl jít štěstíčku naproti

„Chvilka napětí, a nový vůz Porsche 944 S2 vyhrává posluchač Kevin Poulsen z Pasadeny,“ ozvalo se v roce 1990 z úst moderátora losangeleského rádia KIIS-FM. Hlasatel ani nikdo jiný kromě výherce netušili, že jeden z nejslavnějších hackerů historie šel tak trochu štěstíčku naproti. Přes svůj počítač ovládl všech 25 linek vedoucích do rozhlasové stanice a pak stačilo jen zvednout telefon.

Dark Dante, jak si Poulsen nechal říkat, toho měl ale na svědomí mnohem víc. Jako specialista na napadání telefonních linek zablokoval linky pořadu „Unsolved Mysteries“ televizního kanálu NBC. Přes všechen svůj talent unikat vyšetřovatelům byl dopaden v roce 1991 a tři roky poté odsouzen na 51 měsíců ve vězení za telefonické podvody a praní špinavých peněz.

Stejně jako mnozí jeho kolegové, ani Kevin Poulsen už v současnosti nepáchá trestnou činnost. Jeden z nejslavnějších hackerů historie nyní pracuje jako novinář serveru Wired.com. Zde za svého působení od roku 2005 mimo jiné pomohl odhalení účtů sexuálních delikventů na sociální síti Myspace a za svou činnost obdržel několik významných novinářských cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám