Hlavní obsah

Policie dopadla muže, který vyhrožoval teroristickými útoky v metru a zastrašoval Babiše

Praha

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 podalo obžalobu na muže, který podle kriminalistů stojí za 175 kybernetickými útoky, šíření poplašné zprávy o útoku teroristů nebo měl pomáhat zastrašovat bývalého ministra financí a současného premiéra Andreje Babiše (ANO). Muži hrozí až čtyři roky vězení.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění kriminalistů muž prováděl tzv. DDoS útoky. Na jaké stránky hacker útočil, ale policie nespecifikovala. Následně v rámci propagandy měl po Facebooku šířit poplašnou zprávu, že v roce 2016 měly být v ČR provedeny teroristické útoky v metru.

„Dotyčný měl nepravdivě vinit státní aparát a mezinárodní organizaci Interpol, že tyto informace zatajují, i když žádný teroristický útok spáchán nebyl a uvedené informace státní orgány neměly prokazatelně k dispozici,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Chtěl zastavit EET

Policisté navíc zjistili, že přes sociální sítě se spojil s dalším člověkem a zastrašovali bývalého ministra financí, aby nepředkládal zákony k EET a zastavil projednávání zákona k regulaci hazardních her na internetu. Spolupachatel byl již odsouzen k podmíněnému trestu.

Při domovních prohlídkách policie zajistila stovku programů, které byly přizpůsobeny k proniknutí do počítačů. Muž byl obžalován z trestných činů neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a šíření poplašné zprávy.

Muž se navíc nabízel jako hacker. Jeho služeb k proniknutí na web soukromé osoby využily i dvě ženy, které byly zadrženy a odsouzeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám