Hlavní obsah

Bezpečnostní experti bijí na poplach. Útoků na bankovní účty přibývá

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motivace počítačových pirátů v posledních týdnech je jasná – peníze. Kyberzločinci se totiž stále častěji zaměřují na bankovní účty svých obětí. Vyplývá to z analýzy bezpečnostní společnosti Check Point o největších kybernetických hrozbách za měsíc srpen.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle kybernetických analytiků počítačoví piráti používají stále častěji bankovní trojské koně. Do žebříčku deseti nejrozšířenějších škodlivých kódů se totiž dostaly hned tři viry cílící na bankovní účty.

„Identifikují, kdy oběť navštíví webové stránky banky, a pak pomocí techniky webinject nebo sledováním stisknutých kláves kradou přihlašovací údaje a další citlivá data, jako jsou například PIN kódy. Trojské koně mohou také zkusit ukrást přihlašovací údaje přesměrováním obětí na falešné bankovní internetové stránky,“ zdůraznil Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point.

Hlavní motivací peníze

Do desítky nejrozšířenějších škodlivých kódů se dostaly bankovní trojské koně Zeus, Ramnit a Trickbot.

Daří se také vyděračským virům z rodiny ransomware. Například Globeimposter byl druhým nejčastějším malwarem na světě. Ačkoli byl objeven v květnu 2017, až do srpna se masivně nešířil. Globeimposter šifruje soubory a od obětí požaduje platbu za dešifrování cenných dat.

Touha po penězích je tak ze strany počítačových pirátů evidentní. „Finanční zisk je hlavním motivem pro drtivou většinu kyberzločinců a bohužel pro to mají k dispozici i celou řadu nástrojů,“ uvedl bezpečnostní expert.

Nejrozšířenější virus oslabil

„V Top 10 malwarových rodinách vidíme vysoce efektivní variantu ransomwaru i celou řadu bankovních trojanů, což znovu ukazuje, jak vynalézaví umí hackeři být ve snaze vydělat peníze. Organizace musí být při ochraně své sítě ostražité a proaktivní,“ dodal Kovalčík.

Celým statistikám nicméně vévodil škodlivý kód Roughted, který je využívaný k útokům na podnikové sítě. Ten kraloval žebříčku nejrozšířenějších virů už o měsíc dříve, aktuálně jeho podíl nicméně klesl z 18 % na méně než 12 %.

Tři nejrozšířenější škodlivé kódy
1. RoughTed
Rozsáhlá malvertisingová kampaň RoughTed je využívána k šíření odkazů na nebezpečné webové stránky a k šíření škodlivého obsahu, jako jsou scam, adware, exploit kity a ransomware. Může být použita k útoku na jakýkoli typ platformy a operačního systému, vyhne se nástrojům na blokování reklamy a sleduje chování uživatelů, aby byl finální útok co nejrelevantnější.
2. Globeimposter
Ransomware maskovaný jako varianta ransomwaru Globe. Byl objeven v květnu roku 2017 a je distribuován spamovými kampaněmi, malvertisingem a exploit kity. Při šifrování připojuje ke každému zašifrovanému souboru koncovku .crypt.
3. HackerDefender
Uživatelský rootkit pro Windows může být využit ke skrytí souborů, procesů a klíčů registru, a také k implementaci backdooru a přesměrování portu, který funguje na základě TCP portů otevřených stávajícími službami. Takže skryté backdoory není možné najít tradičními postupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám