Hlavní obsah

Ballmer varuje Asii před Linuxem

– SINGAPUR

Šéf softwarové firmy Microsoft ve čtvrtek varoval asijské vlády před používáním konkurenčního operačního systému Linux. Jeho používáním se vlády vystavují riziku žalob za porušování autorských a patentových práv, řekl v Singapuru Steve Ballmer.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Výstava prezentuje unikátní historické důlní mapy z českého Krušnohoří.

Článek

Operační systém Linux, který je hlavním konkurentem Windows, je založen na tzv. otevřeném zdrojovém kódu. To znamená, že je na internetu volně dostupný a uživatel jej může snadno modifikovat a upravit podle svých potřeb.

Přestože Windows jsou stále nainstalovány na více než 90 procentech počítačů, Linux jim začíná šlapat na paty, a to zejména ve firmách a neziskových organizacích. Navíc v říjnu na Linux přešlo přibližně 20 tisíc počítačů na singapurském ministerstvu obrany. Čína, Japonsko a Jižní Korea se letos dokonce dohodly na společném vývoji otevřeného softwaru postaveného na platformě Linux. To samozřejmě pozici Windows ohrožuje.

Linux prý porušuje přes 220 patentů

Steve Ballmer argumentuje tím, že Linux porušil více než 220 patentů. Žádný případ porušení patentů však šéf Microsoftu neuvedl. Komunita programátorů a uživatelů Linuxu obvinění z porušování práv duševního vlastnictví popírá.

"Jednoho dne ve všech zemích, které jsou členy WTO (Světové obchodní organizace), někdo přijde a bude žádat peníze za práva na toto duševní vlastnictví," hrozil Ballmer. To se stalo již v letošním roce, kdy softwarová firma SCO obvinila koncern IBM z toho, že nelegálně zabudoval do Linuxu její patent.

Čína: Závislost na Microsoftu je možnou hrozbou

Zvláště čínská vláda považuje závislost na Microsoftu za možnou hrozbu. V zemi se šíří konspirační teorie, podle níž některé nástroje ve Windows umožňují americkým úřadům přístup do čínských sítí. To by údajně mohly USA zneužít k ochromení Číny, například v případě války s Tchaj-wanem.

Ballmer však takovéto obavy odmítá. Podle něho je naopak software Microsoftu bezpečnější než bezplatné programy, protože je jasné, kdo je za něj zodpovědný. "Windows jsou bezpečnější, protože za nimi stojíme, opravujeme je a budujeme. Nikdo nikdy neví, kdo tvoří software s otevřeným zdrojem," dodává Ballmer.

Reklama

Výběr článků

Načítám