Hlavní obsah

Austrálie chystá zákon proti šikaně na sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Australská vláda oznámila, že chce zavést zákon potírající takzvaný doxing, formu šikany na internetu spočívající v záměrném zveřejnění osobních údajů lidí bez jejich souhlasu. S návrhem kabinet přišel poté, co propalestinští aktivisté v zemi zveřejnili osobní informace stovek australských Židů, uvedla agentura AP.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ministr spravedlnosti Mark Dreyfus uvedl, že připravovaný zákon bude zahrnovat povinnost stáhnout informace z internetu a vysoké pokuty za tento způsob zastrašování.

Australská vláda zareagovala na zprávu místní rozhlasové a televizní stanice Nine Entertainment o tom, že propalestinští aktivisté zveřejnili jména, fotky a pracovní pozice australských občanů židovského původu, kteří pracují v kreativních a akademických profesích. Uveřejnili také jejich konkrétní účty na sociálních sítích.

Propalestinští aktivisté rozeslali téměř 900stránkový přepis obsahu chatu na platformě WhatsApp, který si loni založili výtvarní umělci, spisovatelé, hudebníci a akademici židovského původu, upozornily minulý týden australské noviny Nine. K přepisu byla přiložena tabulka, která obsahovala jména a další osobní údaje téměř 600 údajných členů skupiny.

Jak bojujete proti zneužívání dětí? Austrálie se obořila na Google i Twitter

Internet a PC

Ochrana před nenávistnými projevy

Ministr spravedlnosti Dreyfus uvedl, že nový zákon posílí ochranu Australanů před nenávistnými projevy, zatím ale poskytl jen málo podrobností o tom, jak přesně by měl fungovat.

„Je velmi znepokojující, že se stále více zneužívají online platformy, právě třeba za účelem doxingu – k úmyslnému vyzrazení osobních informací bez souhlasu dotyčného,“ řekl reportérům Dreyfus, který je sám židovského původu. „To, že je aktuálním terčem online útoků australská židovská komunita, je sice šokující, bohužel se ale nejedná o ojedinělý incident,“ doplnil Dreyfus.

Od října, kdy začala válka Izraele proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás, se v Austrálii zvýšil počet nahlášených případů projevů antisemitismu. Australská spisovatelka Clementine Fordová byla jednou z několika aktivistů, kteří uniklé chaty a osobní informace na internetu dál sdíleli. Myslí si ale, že by to nemělo být považováno za doxing. „Existence a obsah tohoto chatu ukazují, jak extrémně dobře jsou zorganizovaní lidé, kteří chtějí palestinské aktivisty a jejich spojence trestat,“ napsala Fordová na Instagramu.

Pro policejní orgány je opravdu obtížné dohlížet na dodržování podobných zákonů, protože reálně k těm údajům nemají přístup
expert na internetovou bezpečnost Nigel Phair z Monashské univerzity v Melbourne

Plán vlády postavit doxing mimo zákon uvítali představitelé Výkonné rady australských Židů, kteří židovskou obec v Austrálii zastupují. Ideu zákona vítá například i expert na internetovou bezpečnost Nigel Phair z Monashské univerzity v Melbourne, klade si ale otázku, jak se bude jeho porušení vymáhat.

„Pro policejní orgány je opravdu obtížné dohlížet na dodržování podobných zákonů, protože reálně k těm údajům nemají přístup. Ve skutečnosti jsou to společnosti provozující sociální média, které za to nesou zodpovědnost,“ řekl Phair australské stanici ABC.

Poslanec australského parlamentu Josh Burns řekl, že uveřejnění obsahu a jmen whatsappové skupiny vedlo k výhrůžkám smrtí konkrétním lidem a jedna rodina se musela začít skrývat. „To je nad rámec triviálních výkřiků na sociálních sítích, tento čin měl vážné následky a lidem bylo vyhrožováno smrtí,“ připomněl jeho slova list The Guardian.

Predátoři číhají na internetu na dospělé i děti

Není žádným tajemstvím, že děti jsou na internetu lovnou zvěří. Rizika však na síti hrozí i dospělým, kteří si často ani neuvědomují, jak fatální dohru mohou on-line vztahy mít.

Kyberšikana, sexting či kyberstalking – to jsou bohužel hrozby, které nejen na děti na síti skutečně číhají. Celá řada rodičů si přitom ani nechce připustit, že právě jejich ratolest by mohla takovým nepříjemnostem v on-line světě čelit.

Jen málokterý rodič se totiž zajímá o to, co jeho děti na chytrém telefonu či počítačovém tabletu skutečně dělají. Nebavíme se tentokrát o časově neomezeném hraní her, ale právě o rizicích, která na internetu číhají.

Internet v mobilních zařízeních totiž dává mladistvým velkou svobodu, která ještě před jednou či dvěma dekádami rozhodně nebyla samozřejmostí. Internet domácnosti sdílely na jednom počítači, kde bylo daleko snadnější odhalit, pokud děti navštěvovaly nevhodné stránky či komunikovaly s neznámou osobou.

Jaké triky internetoví predátoři pravidelně zkoušejí? To se dozvíte v našem dřívějším článku.

S novým rokem se zvýšil počet kybernetických incidentů v ČR

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám