Hlavní obsah

Apokalypsa nenastala. Ulož.to Disk funguje dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulož.to Disk změnil koncem loňského roku zásadně podmínky použití. Budilo to velké emoce a řada uživatelů tehdy věštila velmi populární webové službě rychlý konec. Po měsících od velké změny je ale jasné, že žádná apokalypsa nenastala. A to navzdory tomu, že se Ulož.to změnilo prakticky k nepoznání.

Foto: repro Ulož.to Disk

Aktuální podoba Ulož.to Disku

Článek

Ulož.to fungovalo až do loňského prosince velmi podobně jako celá řada serverů pro sdílení dat. Uživatelé toto webové úložiště zneužívali k šíření autorsky chráněných děl – na Ulož.to bylo tedy možné běžně najít celá hudební alba, filmy, seriály, ale například i hry a software.

Kvůli tomu museli provozovatelé několikrát čelit soudním sporům.

Po zavedení nových pravidel Evropské Unie (EU) se tato webová služba proměnila na Ulož.to Disk, ale v praxi se toho moc nezměnilo. Uživatelé mohli mezi sebou i nadále relativně snadno sdílet nahrané soubory.

Ulož.to bylo jen špičkou ledovce. Služby omezil i MultiShare

Internet a PC

Zlom nastal vloni v prosinci, kdy byla funkce vyhledávání zcela zrušena. Uživatelé navíc přišli o možnost sdílet odkazy na vlastní nahrané soubory.

„Vždy jsme pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny,“ obhajoval tehdy změny Jan Karabina, jednatel společnosti Cloud Platforms, která Ulož.to Disk provozuje.

„Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. prosince výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk,“ doplnil Karabina.

Zadarmo i za poplatek

Řada uživatelů považovala změny za tak zásadní, že věštila Ulož.to Disku rychlý konec. A to i kvůli tomu, že firma dala uživatelům kvůli novým podmínkám možnost členství ukončit.

Nic takového se ale nestalo, a i po téměř čtyřech měsících funguje Ulož.to Disk nadále. Firma nabízí bezplatnou variantu s úložištěm o velikosti 50 GB. Za 150 Kč měsíčně je pak možné získat 10TB prostor.

Vrchol nabídky tvoří tarif s kapacitou 200 TB, který vyjde měsíčně na 1440 Kč. Při platbě na celý rok dopředu ale vyjde předplatné o něco levněji.

Foto: repro Ulož.to Disk

Nabídka předplatného

Tlak regulátorů

Zásadní změnu fungování Disku provozovatelé zdůvodnili zavedením nového nařízení o jednotném trhu digitálních služeb – jde o tzv. Akt o digitálních službách (DSA).

DSA stanovuje pravidla a povinnosti pro digitální služby, které fungují jako zprostředkovatelé, tedy propojují uživatele se zbožím, službami a obsahem. Jedná se o spektrum digitálních služeb, od služeb poskytujících síťovou infrastrukturu přes webhosting až po on-line platformy, jako jsou sociální sítě nebo internetová tržiště.

V loňském roce začala platit novela českého autorského zákona v návaznosti na evropskou úpravu. Podle ní totiž provozovatel v podstatě přejímá odpovědnost za své uživatele – je zodpovědný za to, jaká data na server uživatelé nahrají.

Proti změně fungování Ulož.to byly tisíce lidí

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Ulož.to omezí sdílení souborů. Pod tlakem EU

Ulož.to Disk je populární česká webová služba, která uživatelům slouží pro sdílení nejrůznějších souborů. Od letošního prosince, tedy přesně za týden, však...

Výběr článků

Načítám