Hlavní obsah

Ani v kanceláři budoucnosti se bez papíru neobejdeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancelář budoucnosti, to je téma vize, kterou zveřejnila společnost OKI. Hlavní roli v ní hrají především bezdrátové sítě, plasmové displeje a multifunkční zařízení. Bez papíru se však ani nadále neobejdeme.

Foto: Aleš Plevka

Paní Halina Pawlovská

Článek

Řada z nás tráví v kanceláři větší část dne, a proto je velmi důležité, aby pracovní prostředí podporovalo kreativitu a produktivní využití tohoto času. Podle firmy OKI by kancelář budoucnosti, která pozitivně ovlivní způsob práce a zajistí výše uvedené, měla zahrnovat:

Flexibilní prostředí

Kanceláře budou vybaveny bezdrátovými sítěmi, které umožní práci na libovolném místě v budově i v jejím okolí, bez toho, aby pracovníci ztráceli spojení s počítačovou a telefonní sítí.

Sdílená pracoviště

Sdílená pracoviště nejsou žádnou novinkou, ale sdílená pracovní místa budoucnosti budou rozlišovat jednotlivé uživatele. Po přihlášení na takovém pracovišti budou teplota, osvětlení a nastavení stolního počítače automaticky přizpůsobeny profilu daného zaměstnance. Každý bude mít k dispozici pracovní prostředí přesně podle svých potřeb.

Společné prostory

Bezdrátové sítě a sdílená pracoviště uvolní prostor pro společné odpočinkové prostory, kde bude možné diskutovat o problémech a úkolech v neformálním prostředí.

Jednací místnosti

Formální konference a jednání se budou odehrávat v prostorách vybavených plasmovými displeji a "chytrými tabulemi", které umožní promítání prezentací a psaní přímo do nich. Bezdrátové sítě lidem dovolí využívat notebooky k běžné výměně informací a efektivní prezentaci.

Společně s univerzálními pracovišti (umožňujícími kombinaci práce z domova a na sdílených pracovištích ve firmě) se budou objevovat i stále univerzálnější zařízení. Multifunkční zařízení zaberou méně místa a šetří peníze. Místo samostatných faxů, kopírek, skenerů a tiskáren stačí koupit jedno malé zařízení, které zvládne všechny tyto činnosti.

Kancelářská technika integrovaná v nábytku

Rostoucí poptávka po profesionální výbavě pro malé a domácí kanceláře přináší stále zajímavější zařízení. "Počítáme s tím, že během několika příštích let se kancelářská technika ještě zmenší a bude integrována přímo do nábytku nebo stěn," uvádí Chris Eyre, senior manager pro návrh produktů společnosti Oki Europe.

Bez papíru se obejít nelze

Většina dokumentů je nyní uložena v elektronické podobě. Nicméně v knize Mýtus bezpapírové kanceláře autoři Abigail Sellen a Richard Harper píší: "Zavedení e-mailu přineslo v úhrnu 40procentní nárůst spotřeby papíru." Papír je prostě levný, snadno se nosí, nepotřebuje baterie ani bezdrátové sítě. Mnoho lidí čte raději papírové dokumenty, a ty proto zůstávají významným prvkem úspěšného podnikání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám