Hlavní obsah

Amazon se snaží urovnat dvě antimonopolní vyšetřování v EU

Brusel

Americký internetový obchod Amazon se snaží urovnat dvě antimonopolní vyšetřování ze strany Evropské komise. Chce tak odvrátit možné pokuty a nařízení změnit podnikatelské praktiky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise loni v listopadu firmu Amazon obvinila, že zneužívá svého silného postavení na trhu a dat k získání nepoctivé výhody vůči konkurenčním obchodníkům, kteří své zboží prodávají prostřednictvím její webové platformy. Komise rovněž vyšetřuje, zda firma zvýhodňuje vlastní produkty a produkty prodejců, kteří využívají její logistické a zásilkové služby.

Amazon údajně v rámci předběžných rozhovorů nabídl ústupky, které mají rozptýlit obavy Evropské komise ohledně dopadů jeho podnikatelských praktik na hospodářskou soutěž. Rozhovory však mohou trvat ještě měsíce a není jisté, zda se podaří dosáhnout dohody.

Pokud Evropská komise zjistí porušování antimonopolních pravidel, může vyměřit pokutu až do deseti procent ročních tržeb firmy a nařídit úpravu jejích obchodních praktik. V případě Amazonu by výše pokuty podle loňských tržeb podniku mohla dosáhnout až 38,6 miliardy dolarů (840 miliard Kč), upozornila agentura Reuters.

Amazon staví v Česku další distribuční centrum

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Velká technologická pětka skupuje konkurenci

Největší technologické společnosti světa, tzv. velká pětka amerických firem Apple, Facebook, Google, Amazon a Microsoft, letos rekordním tempem skupují své...

Výběr článků

Načítám