Hlavní obsah

Amazon nabízí ústupky, aby ukončil vyšetřování Evropské komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Americká internetová společnost Amazon nabízí ústupky, aby ukončila vyšetřování ze strany Evropské komise (EK). Chce mimo jiné přestat používat data uživatelů pro své maloobchodní podnikání, uvedla EK v tiskové zprávě. Komise je exekutivním orgánem Evropské unie a má rozsáhlé pravomoci, mimo jiné funguje i jako unijní antimonopolní úřad.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Amazon také nabídl, že bude k jednotlivým prodejcům na své platformě přistupovat stejně. Uživatelům, kteří mají předplacené prémiové členství, umožní vybírat si doručovatelskou firmu. Amazon rovněž navrhuje, že by tyto ústupky platily na území evropské sedmadvacítky pět let.

Evropská komise uvedla, že konkurenti a zákazníci Amazonu mají čas do 9. září, aby k návrhu Amazonu poskytli zpětnou vazbu. Teprve pak se rozhodne, zda nabídku americké firmy přijme a ukončí její vyšetřování.

Amazon je pod drobnohledem Evropské komise. Kvůli využívání dat obchodníků

Internet a PC

Amazon uvedl, že ačkoli s několika závěry komise nesouhlasí, konstruktivně se zapojil do vyšetřování. Komise má právo v případě porušování antimonopolních zákonů EU v krajním případě firmě vyměřit pokutu do deset procent z jejích celosvětových tržeb. Amazon měl za loňský rok tržby 469,8 miliardy dolarů (11,4 bilionu Kč).

EK začala vyšetřovat Amazon před čtyřmi lety kvůli obavám, že technologický gigant používá data od obchodníků, kteří prodávají zboží na jeho platformě, aby nad nimi získal nespravedlivou výhodu. Komise také zahájila samostatné vyšetřování, zda Amazon před ostatními prodejci neupřednostňuje své vlastní maloobchodní podnikání a obchodníky, kteří používají jeho logistický a dodavatelský systém.

Vyšetřování Amazonu je součástí širšího úsilí orgánů EU omezit moc velkých technologických společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Amazon ukončil byznys s e-booky v Číně

Americká společnost Amazon od čtvrtka přestane dodávat čtečky elektronických knih Kindle maloobchodníkům v Číně a v příštím roce ukončí provoz svého čínského...

Výběr článků

Načítám