Hlavní obsah

Zrod jedné z nejluxusnějších automobilových značek

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská společnost založená Charlesem Rollsem a Henrym Roycem pro výrobu automobilů. Konstruktér a obchodník uzavřeli dohodu o spolupráci, 15. března 1906 tak vznikla v Manchesteru firma Rolls-Royce Limited.

Článek

Charles Rolls vystudoval mechanické inženýrství na univerzitě v Cambridgi, začal závodit a zajímat se o automobily, hlavně ze zahraničí. Pracoval jako konstruktér. V roce 1903 se seznámil s Henrym Roycem, podnikatelem a vynálezcem. Už v roce 1887 registroval Royce svůj první patent, zajímal se především o elektromotory a jeřáby.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatelé společnosti Rolls- Royce Charles Stewart Rolls (vlevo) a Frederick Henry Royce.

Henry řídil poprvé auto v roce 1902 a byl jím doslova fascinován. Chtěl však zlepšit motor, a tak svou pozornost obrátil na vytvoření nejlepší automobilky na světě. První prototyp měl vytvořený v roce 1903 a o rok později se už objevil i na silnici.

Spolehlivé, silné a luxusní

V květnu roku 1904 uzavřeli Henry a Charles dohodu o spolupráci, na jejímž základě byla o dva roky později, 15. března 1906, založena firma Rolls-Royce Limited. Prvním vyráběným modelem byl Silver Ghost, do roku 1925, kdy se zároveň skončilo s jeho výrobou, znám ale jako 40/50 HP.

Tento automobil, který byl představen veřejnosti na výstavě v Londýně, byl poháněn šesti válci. V té době se vůz prodával za 305 liber. Silver Ghost získal úžasnou pověst, znám byl i v armádě, kde si ho nemohli vynachválit. Automobil od Rolls-Royce byl prvním krokem ke spolehlivým, silným a zároveň luxusním vozům.

Foto: Profimedia.cz

Rolls Royce Silver Ghost 1906

Foto: Profimedia.cz

Rolls-Royce Silver Ghost 1922

V roce 1911 společnost vytvořila dnes už legendární symbol firmy, je to soška Flying Lady umístěná na víku chladiče vozu a pod ní znak firmy, protnutí RR znamenající počáteční písmena obou zakladatelů. Počátkem 30. let v době hospodářské krize Rolls-Royce odkoupila jednoho ze svých největších konkurentů, automobilku Bentley. Proto jsou si vozy tak podobné i v mnoha detailech.

Automobilka s výrobou leteckých motorů

Společnost se ale nezabývala jen vynálezem a pokrokem automobilových motorů, od roku 1914 vyráběla také letecké motory. Během první světové války je skupovala celá řada letectev, hlavně britské letectvo. Ve druhé světové válce už byla téměř polovina letadel, hlavně těch spojeneckých, vybavena motory od Rolls-Royce.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun z druhé světové války The Mark XII Spitfire s Rolls-Royce Griffon motorem.

Po válce společnost vyvíjela proudové a turbovrtulové motory. Opět firma odkoupila jednoho z největších konkurentů, tentokrát v oboru leteckých motorů, a to v roce 1966 společnost Bristol Siddeley. Rolls-Royce tak měla nejrozsáhlejší výrobní program v tomto oboru na světě.

Foto: Profimedia.cz

Rolls-Royce Silver Cloud III

Foto: Profimedia.cz

Rolls-Royce Ghost 2011 C

V 70. letech právě výroba leteckých motorů dostala společnost do potíží. Firmu odkoupil stát a následným odprodejem divizí se dostala do soukromého vlastnictví. Výroba automobilů a leteckých motorů se rozdělily na Rolls-Royce Motor Cars a Rolls-Royce plc. Motor Cars se přes Vickers plc a Volkswagen dostala roku 1998 do BMW.

Zajímavosti 15. března

Svátek: Ida

Významné události:

44 př. n. l. byl Julius Caesar, diktátor Římské republiky, Brutem a několika dalšími senátory ubodán k smrti.

1892 patentován první eskalátor vynálezcem Jessem W. Renem v New Yorku.

1907 Finsko jako první evropská země dalo ženám volební právo.

1937 založena první krevní banka, v USA v Chicagu.

1939 Česko-Slovensko se rozpadlo na Slovenský stát a Protektorát Čechy a Morava.

1962 Donald Jackson Kanady jako první krasobruslař skočil trojitý lutz.

1962 oznámen objev anti-hmoty.

1985 zaregistrovaná první internetová doména symbolics.com.

1990 Michail Gorbačov je zvolen jako první výkonný prezident Sovětského svazu.

Významná narození:

1866 Johan Vaaler, norský vynálezce, patent na sponku na papír.

1920 Bohumil Kudrna, český kanoista ve dvojici s Felixem Brzákem, získal zlato na LOH v Londýně 1948 a stříbro na LOH v Helsinkách 1952.

1925 Jaroslava Adamová, česká herečka a dabérka, propůjčila hlas Sofii Lorenové, v roce 1997 obdržela cenu Thálie za celoživotní dílo (Jáchyme, hoď ho do stroje!, Rusalka, Rozpuštěný a vypuštěný, Želary, Líbáš jako Bůh).

1943 David Cronenberg, kanadský režisér (Mrtvá zóna, Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby).

1957 David Silverman, americký animátor a režisér (některé epizody seriálu Simpsonovi, Příšerky s. r. o., Simpsonovi ve filmu).

1960 Chris Sanders, americký animátor a režisér, ve společnosti Walta Disneyho byl nahrazen Johnem Lasseterem a odešel tak do studia Dreamworks (Lilo a Stitch, Jak vycvičit draka).

1975 Eva Longoriová, americká herečka, známá rolí Gabrielly Solisové ze seriálu Zoufalé manželky (Strážce, Těsně vedle, Jen přes její mrtvolu).

BMW však chtěla i její leteckou výrobu, a tak se v roce 2003 dohodla s Volkswagenem, že si rozdělí mezi s sebou Bentley a Rolls-Royce tak, že BMW si ponechá kompletní Rolls-Royce. A právě zde až do dneška vyrábí Rolls-Royce své luxusní a aristokratické značky automobilů.

Reklama

Výběr článků

Načítám