Hlavní obsah

Vranovská přehrada slaví devadesátku, prověřilo ji několik povodní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik rolí dostala od projektantů v minulém století vranovská přehrada. Plní je dobře a plní je už devadesát let. Je zdrojem pitné vody, rekreačním centrem a zařízením pro hospodaření s vodou. Zachytává povodně či naopak dotuje další tok řeky v dobách sucha.

Foto: Povodí Moravy

Hráz vranovské přehrady.

Článek

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře v souvislosti s historií vodního díla koluje několik termínů dokončení. Občas uváděný rok 1933 přinesl jen konec prací na betonáži hráze vodní nádrže.

Pak přišla na řadu instalace tabulových uzávěrů spodních výpustí a úpravy koruny hráze. Do konce prvního čtvrtletí 1934 ještě montéři instalovali technologii.

„Proto Povodí Moravy, které je správcem vodního díla Vranov, považuje jako termín dokončení rok 1934,“ objasnil mluvčí.

Vodní nádrž u Boskovic nyní vypadá jako kráter. Vznikne tam ptačí ostrov

Domácí

Zhruba rok pak trvalo postupné napouštění Vranova, plný stav s hladinou na kótě 349,00 metrů nad mořem naměřili v dubnu 1935.

Nejen rekreace…

Jezero nad hrází se pak stalo vyhledávanou letní destinací. Koupání, historie a víno lákají lidi už od doby napuštění. Velkou roli ale má její zapojení do vodohospodářské soustavy.

„Vodní nádrž Vranov patří k hlavním vodním dílům ve správě Povodí Moravy. Hlavním účelem je zajišťování pitné vody pro část Vysočiny a je zdrojem vody i pro níže ležící vodárenskou nádrž Znojmo,“ řekl mluvčí. Svůj význam má i elektrárna pod hrází.

Původní, primárně protipovodňovou funkci v posledních letech zastínila potřeba nadlepšování průtoků pod nádrží, zejména s ohledem na níže ležící národní park Podyjí. To se ale může kdykoliv změnit a stejně jako v letech 1997, 2002 a 2006 může na přehradě záviset osud krajiny dál po proudu Dyje.

Foto: Povodí Moravy

Stavba hráze vranovské přehrady.

„Ve všech případech dokázala vodní nádrž snížit průtok v Dyji a dát dostatek času na evakuaci,“ připomněl mluvčí. V roce 2006 přišla povodeň hned dvakrát. „Na jaře překonala limity pětisetleté vody, v červnu pak byl přítok do nádrže dokonce až 577 kubíků vody za sekundu, což je více než tisíciletá povodeň,“ dodal Chmelař.

Kmeny, větve, odpadky. Velká voda přinesla do Brněnské přehrady stovky tun splavenin

Domácí

Zneužita na sklonku války

Přehrada vstoupila rovněž do historie druhé světové války. V plánech Němců měla v roce 1945 pomoci zastavit ofenzívu Rudé armády. Lužní krajinu pod Lanžhotem na Břeclavsku zalila voda, aby komplikovala postup osvoboditelů.

Vojenský historik Vlastimil Schildberger starší v televizním dokumentu připomněl, že Němci před dubnovým útokem Rudé armády na obsazený Lanžhot masivně odpouštěli vranovskou a brněnskou přehradu. K tomu byla v krajině rozlitá voda z jarního tání.

„Pod Lanžhotem bylo pod vodou asi dvanáct kilometrů území,“ popsal válečnou událost historik.

Vodohospodáři se zapojí do oslav 90. výročí uvedení přehrady do provozu, které připravuje společnost Znojmo Region. Do programu v celém okolí přehrady přidají prohlídky spodní strojovny, navážou jimi na exkurze do elektrárny. „Bližší informace lidé už brzy najdou na webu,“ uzavřel Chmelař.

Patnáct mrtvých, škody přes 15 miliard. Česko před deseti lety zdevastovaly povodně

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám