Hlavní obsah

Spát se musí, zvlášť dnes

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den, kdy se oslavuje spánek, právě probíhá! Festival spánku platí pro všechny. Pro pracující, ženy v domácnosti, děti, domácí mazlíčky, pro všechny. Spát můžete vsedě, vstoje, když máte možnost matrace, využijte ji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kdy započal tento neobvyklý festival, nelze v historii dohledat. Lidé se zkrátka rozhodli, že po neustálém nakupování vánočních dárků, stálému stání u plotny a hlídání dětí, aby nepodpálily stromek s ozdobami, potřebují už opravdu odpočinek. A kdy jindy než po několikadenním maratonu popíjení a v den, kdy děti už mají nastoupit do školy.

Není festival jako festival

Každý jiný festival si zakládá na tom, aby se lidé bavili, smáli se, popíjeli, případně se setkali se svými starými známými, poslouchali hudbu, tancovali, nebo se dívali na filmy. Na tomto festivalu nejde o to, abychom se sešli s přáteli. Právě naopak. Toho se musí každý vyvarovat. Izolovat se od lidí a relaxovat. To je podstata festivalu spánku.

Spánek je zdravý, spánek je potřeba. Dospělý člověk by měl snít průměrně osm hodin denně. Co si budeme nalhávat, je to bohužel málo a někdy spíme dokonce i kratší dobu. Spánek umožňuje našemu mozku řešit problémy. Vědci se domnívají, že mozek v tento čas třídí a ukládá informace, a když nám chybí noc spánku, ráno jsme mrzutí, máme sklony k depresím a někdy je to i mnohem horší.

Jak správně relaxovat

Nejdůležitější je se rozhodnout, jestli chceme spát sami nebo s někým. Kde? Na tom nezáleží. Nejlepší spáči to provozují ve vaně plné horké vody a pěny a s hudbou. Když se rozhodnete spát sami, doporučuje se vzít si do postele alespoň mazlíka. Nejlépe plyšovou hračku, kterou můžete celou obejmout a krásně s ní usnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Určete si, jak dlouho budete „slavit“. Jestli hodinu, dvě, nebo třeba celý den. Základem ale pořád je, nic jiného nedělat.

Zajímavosti 3. ledna

Svátek: Radmila

Počasí:

Počasí: Minimum -21,9°C roku 1888

Maximum 12,8°C roku 1988

Významné události:

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.1521 Papež Lev X. vydal bulu, jíž exkomunikoval Martina Luthera z Římskokatolické církve poté, co odmítl odvolat 41 ze svých 95 tezí.

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.1521 Papež Lev X. vydal bulu, jíž exkomunikoval Martina Luthera z Římskokatolické církve poté, co odmítl odvolat 41 ze svých 95 tezí.1870 započala stavba Brooklynského mostu v americkém městě New York.

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.1521 Papež Lev X. vydal bulu, jíž exkomunikoval Martina Luthera z Římskokatolické církve poté, co odmítl odvolat 41 ze svých 95 tezí.1870 započala stavba Brooklynského mostu v americkém městě New York.1961 došlo k přerušení diplomatických vztahů mezi Kubou a USA.

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.1521 Papež Lev X. vydal bulu, jíž exkomunikoval Martina Luthera z Římskokatolické církve poté, co odmítl odvolat 41 ze svých 95 tezí.1870 započala stavba Brooklynského mostu v americkém městě New York.1961 došlo k přerušení diplomatických vztahů mezi Kubou a USA.1962 Papež Jan XXIII. exkomunikoval Fidela Castra.

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.1521 Papež Lev X. vydal bulu, jíž exkomunikoval Martina Luthera z Římskokatolické církve poté, co odmítl odvolat 41 ze svých 95 tezí.1870 započala stavba Brooklynského mostu v americkém městě New York.1961 došlo k přerušení diplomatických vztahů mezi Kubou a USA.1962 Papež Jan XXIII. exkomunikoval Fidela Castra.1977 byla založena společnost Apple.

Významné události:1496 Leonardo da Vinci poprvé testoval létací stroj, který vynalezl. Bohužel neúspěšně.1521 Papež Lev X. vydal bulu, jíž exkomunikoval Martina Luthera z Římskokatolické církve poté, co odmítl odvolat 41 ze svých 95 tezí.1870 započala stavba Brooklynského mostu v americkém městě New York.1961 došlo k přerušení diplomatických vztahů mezi Kubou a USA.1962 Papež Jan XXIII. exkomunikoval Fidela Castra.1977 byla založena společnost Apple.1994 havaroval Aeroflot Tupolev TU-154 a všech 125 cestujících zahynulo.

2004 Boeing 737 společnosti Flash Airlines havaroval, po pádu do Rudého moře zemřelo všech 148 lidí na palubě.

Významná narození:

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).1892 John Ronald Reuel Tolkien, anglický spisovatel, lingvista a tvůrce fiktivního světa Středozemě (Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, třísvazkový román Pán prstenů, Béowulf: Netvoři a kritikové).

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).1892 John Ronald Reuel Tolkien, anglický spisovatel, lingvista a tvůrce fiktivního světa Středozemě (Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, třísvazkový román Pán prstenů, Béowulf: Netvoři a kritikové).1926 George Martin, hudební producent slavné britské hudební skupiny Beatles.

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).1892 John Ronald Reuel Tolkien, anglický spisovatel, lingvista a tvůrce fiktivního světa Středozemě (Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, třísvazkový román Pán prstenů, Béowulf: Netvoři a kritikové).1926 George Martin, hudební producent slavné britské hudební skupiny Beatles.1933 Wilbur Smith, jihoafrický spisovatel (Dravec, Píseň slonů, Řeka bohů, Diamantová cesta).

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).1892 John Ronald Reuel Tolkien, anglický spisovatel, lingvista a tvůrce fiktivního světa Středozemě (Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, třísvazkový román Pán prstenů, Béowulf: Netvoři a kritikové).1926 George Martin, hudební producent slavné britské hudební skupiny Beatles.1933 Wilbur Smith, jihoafrický spisovatel (Dravec, Píseň slonů, Řeka bohů, Diamantová cesta).1949 Jiří Šindelář zvaný Dědek, český baskytarista a člen skupiny Katapult.

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).1892 John Ronald Reuel Tolkien, anglický spisovatel, lingvista a tvůrce fiktivního světa Středozemě (Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, třísvazkový román Pán prstenů, Béowulf: Netvoři a kritikové).1926 George Martin, hudební producent slavné britské hudební skupiny Beatles.1933 Wilbur Smith, jihoafrický spisovatel (Dravec, Píseň slonů, Řeka bohů, Diamantová cesta).1949 Jiří Šindelář zvaný Dědek, český baskytarista a člen skupiny Katapult.1954 Miroslav Janek, český dokumentární režisér, kameraman a střihač (Bitva o život, Občan Havel).

Významná narození:106 př. n l. Marcus Tullius Cicero, římský řečník, politik a spisovatel (O povinnostech, Řeči proti Verrovi, Tuskulské hovory).1892 John Ronald Reuel Tolkien, anglický spisovatel, lingvista a tvůrce fiktivního světa Středozemě (Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky, třísvazkový román Pán prstenů, Béowulf: Netvoři a kritikové).1926 George Martin, hudební producent slavné britské hudební skupiny Beatles.1933 Wilbur Smith, jihoafrický spisovatel (Dravec, Píseň slonů, Řeka bohů, Diamantová cesta).1949 Jiří Šindelář zvaný Dědek, český baskytarista a člen skupiny Katapult.1954 Miroslav Janek, český dokumentární režisér, kameraman a střihač (Bitva o život, Občan Havel).1969 Michael Schumacher, německý pilot Formule 1, získal 7 titulů mistra světa (1994, 1995, 2000-2004).

1971 Alice Nellis, česká zpěvačka a režisérka (Ene Bene, Výlet, Tajnosti, Mamas & Papas).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám