Hlavní obsah

Řecko, Itálie nebo Chorvatsko? Ne. Vesmír

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před deseti lety se zrodil zcela nový druh turistiky. 28. dubna 2001 odstartoval raketoplán Sojuz TM-32, který sebou na palubě nesl Dennise Tita, jenž se tak stal prvním vesmírným turistou. Americký podnikatel strávil na oběžné dráze více než týden a otevřel dveře dalším lidem toužícím po životě kosmonauta.

Článek

Cílem letu byla výměna lodi, která slouží na vesmírné mezinárodní stanici ISS jako nouzové únikové plavidlo. Tento typ misí bývá často označován jako "Taxi mission," kdy se posádka připojí k vesmírné stanici s novým raketoplánem, stráví několik dnů se stávajícími členy vesmírné stanice, popřípadě dopraví potřebné zásoby, a poté se vrátí na Zemi ve starém raketoplánu.

Start byl stanoven na 28. dubna 2001, ale toto datum bylo zakrátko ohroženo, protože tři dny před startem raketoplánu Sojuzu TM-32 došlo na vesmírné stanici k závadě na palubní počítačové síti a komunikačním systému. K lodi byl tehdy připojen raketoplán Endeavour STS-100. Naštěstí ale nedošlo k ohrožení posádky a původní spekulace, které uvažovaly o odložení letu, byly nakonec vyhodnoceny jako neopodstatněné.

Foto: Profimedia.cz

Dennis Tito (vlevo) na 40. výročí oslav prvního člověka ve vesmíru

Foto: Profimedia.cz

Dennis Tito oslavuje těsně po přistání na Zemi, 6. května 2001. Americký multimilionář se stal první vesmírným turistou.

Nosná raketa Sojuz s kosmickou lodí Sojuz TM-32 tak odstartovala z prvního a nejznámějšího ruského kosmodromu Bajkonuru podle původního plánu. Členem posádky raketoplánu Sojuz TM-32 byl i Dennis Tito, který se stal prvním vesmírným turistou. Tito byl oficiálně jmenován členem posádky 11. dubna 2001 poté, co v Rusku podstoupil intenzivní zkrácený výcvik, který ho měl připravit na stav beztíže i život na oběžné dráze.

Neoficiální zdroje hovoří o tom, že Tito zaplatil ruské straně za svůj vesmírný výlet částku dosahující dvaceti miliónů amerických dolarů. Americká strana nebyla z přítomnosti vesmírného turisty příliš nadšená, takže bohatý podnikatel směl do amerických modulů pouze s doprovodem. NASA se obávala, aby Tito jako nevycvičený kosmonaut nezpůsobil na palubě škody, nebo aby nezdržoval posádku od její práce.

Foto: Profimedia.cz

Ruský kosmonaut Talgat Musabayev (vlevo) se baví s Dennisem Titem během recepce ku příležitosti oslav 50. výročí Gagarina ve vesmíru.

Vesmírný turista strávil na oběžné dráze 7 dní 22 hodin a 4 minuty. Během tohoto času se věnoval fotografování, filmování a pořádání tiskových konferencí, v nichž nabádal k vesmírnému cestování i ostatní milionáře.

Sám Tito označení vesmírný turista nesnáší a raději se prohlašuje za nezávislého výzkumníka, protože během svého pobytu na oběžné dráze provedl několik vědeckých pokusů. Newyorský rodák, který podnikl vesmírnou plavbu v úctyhodném věku 60 let, se může pochlubit vysokoškolskými tituly z oborů z astronautiky a aeronautiky a dále z mechanické vědy. Tito si tak mohl na vlastní kůži vyzkoušet to, co roky studoval.

Foto: Profimedia.cz

Americký podnikatel Gregory Olsen (vlevo) během školení na kosmický let, stal se roku 2005 třetím vesmírným turistou.

Foto: Profimedia.cz

Gregory Olsen jen pár dní před startem. Vesmírný turismus už pohltil celý svět.

V nejbližší době se dočkají i čeští cestovatelé a milionáři vesmírné turistiky. Podle Romana Jonáše, jehož firma Typ Agency zastupuje na českém trhu americkou společnost Virgin Galactic, která se chystá pořádat turistické lety do vesmíru, mají již letenku v hodnotě zhruba čtyř miliónů korun zakoupenou čtyři lidé z České a Slovenské republiky. Společnost, která momentálně získává potřebná povolení od amerických úřadů, plánuje první turistické lety do vesmíru již na příští rok.

Zajímavosti 28. dubna

Svátek: Vlastislav

Významné události:

1900 na českém území byla vyrobena první čistě česká lokomotiva.

1932 veřejnost se mohla začít očkovat vakcínou na žlutou zimnici.

Významná narození:

1925 Otto Šimánek, český herec, známý jako pan Tau ve stejnojmenném seriálu (Zítra vstanu a opařím se čajem, Chobotnice z II. patra).

1948 Terry Pratchett, anglický spisovatel fantasy (série Úžasná Zeměplocha, Kobercové, Dobrá znamení).

1968 Scott Putesky, americký hudebník, kytarista a spoluzakladatel heavy metalové hudební skupiny Marilyn Manson.

1971 Bridget Moynahanová, americká herečka (Divoké kočky, Lásce na stopě, Já, robot, Obchodník se smrtí).

1974 Penélope Cruzová, španělská herečka (Vše o mé matce, Vanilkové nebe, Kokain, Vicky Cristina Barcelona, Nine).

1981 Jessica Alba, americká herečka (Sin City – město hříchů, Fantastická čtyřka, Machete).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám