Hlavní obsah

První britský bulvární list slaví své založení

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sto patnácti lety vyšlo první číslo známého bulvárního listu Dail Mail. Britský deník měl od samého počátku úspěch u všech typů lidí, chudých, bohatých, vzdělaných, nevzdělaných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Daily Mail založil Alfred Harmsworth, který později získal titul lord. První číslo vyšlo 4. května roku 1896. Daily Mail je nejstarší typ bulváru, který se zachoval až do dnešní doby.

Termín žlutý tisk (yellow press), jak se původně bulvární žurnalistika označovala, vznikl ve Spojených státech. Dnes se toto označení používá jen vzácně.

O název "žlutý" se zasloužil komiks Yellow Kid publikovaný od roku 1897 v deníku New York World, který list vydával Pulitzer od roku 1883. List nabízel čtenářům zábavný obsah, což do té doby nebylo u jiných novin zvykem. Komiks byl velmi oblíbený a dal název celému typu žurnalistiky.

První milión výtisků

Daily Mail se ve Velké Británii stal prvními národními novinami, které byly pravidelně vydávány, vycházely v Manchesteru a Londýně. Jako první na světě dosáhly hranice miliónu prodaných výtisků.

Foto: Profimedia.cz

Vydání listu Daily Mail z roku 1929. Na titulce oznamuje krach na newyorské burze

Dnes je tento bulvár druhým nejprodávanějším deníkem ve Velké Británii. Daily Mail byl především vytvořen pro negramotnou, nižší vrstvu, proto také prošlo, aby z velké části byly noviny zaplněny zábavnou formou.

Noviny byly určeny pro ženy, což jim také zůstalo. Daily Mail jsou jediným britským deníkem, jehož čtenáři jsou z padesáti procent ženy. U jiných deníků platí, že je čtou více muži.

Bulvární deník Daily Mail se stal jeden z prvních, který začal pravidelně publikovat rubriku s komiksem. Mezi těmi pravidelnými se objevil a stále objevuje sličný a obtloustlý kocour Garfield od Jima Davise.

Jako každý bulvár, tak i Daily Mail byl několikrát žalován, a to především z řad celebrit.  Protože se mezi nimi objevují i česká jména, nejednou si Daily Mail vzal na paškál i několik těchto osobností. Nejčastěji se v nich objevují sportovní celebrity, které kopou za anglickou ligu.

Zajímavosti 4. května

Svátek: Květoslav

Počasí: -0,3°C (1864)

             28,8°C  (1977)

Významné události:

1802 v Rakousku-Uhersku byla zrušena povinná doživotní vojenská služba.

1904 začala výstavba Panamského průplavu.

1953 Ernest Hemingway obdržel Pulitzerovu cenu za knihu Stařec a moře.

1979 Margaret Thatcherová se stala první ženou v pozici předsedkyně vlády Velké Británie.

Významná narození:

1929 Audrey Hepburnová, americká herečka (Prázdniny, Snídaně u Tiffanyho, Vojna a mír, My Fair Lady)

1939 Paul Gleason, americký herec (Záměna, Snídaňový klub, Smrtonosná past, Zbožňuju trable)

1972 Mike Dirnt, basista a člen hudební punk-rockové skupiny Green Day

1979 Lance Bass, americký zpěvák hudební skupiny NSYNC

1994 Alexander Gould, americký televizní herec a dabér, dal hlas známé kreslené postavičce Nema z pohádky Hledá se Nemo

V prosinci 2010 přišel deník se zprávou, že Tomáš Rosický hrající v záložní řadě české reprezentace a v anglickém klubu Arsenal brzy přejde do klubu Aston Villy.

Reklama

Výběr článků

Načítám