Hlavní obsah

Příběh léčitelky, za níž jezdili umělci i kosmonaut, měl ohlas. Tématu vyčlení v Semilech celý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když muzeum v Semilech uspořádalo v roce 2022 výstavu o léčitelce Květoslavě Patočkové, překvapil muzejníky obrovský ohlas od návštěvníků i pamětníků. A tak vznikla další výstava o léčitelích působících od Českého ráje až po Krkonoše. Téma léčitelství mezi veřejností natolik rezonuje, že mu teď chtějí věnovat i samostatný dům.

Foto: Repro MPG Semily

Příběh Květoslavy Patočkové bude stěžejní částí nové expozice o lidovém léčitelství. Chystá ji semilské muzeum, které zjistilo, že je o téma velký zájem

Článek

Ve třiatřiceti letech, v roce 1946, se jí narodil syn Josef, její poslední dítě. Po porodu byla Květoslava Patočková (1912–1991), pozdější známá léčitelka, velmi nemocná. Údajně celá zčernala a vypadalo to, že zemře.

Tehdy se jí prý zdálo, že vidí něco jako oko, které hoří, a pak k ní promluvil hlas Panny Marie. „Budeš žít, ale až do smrti budeš jen pomáhat lidem,“ pronesl hlas. A tak se také stalo.

Ve stejném roce, 1946, se Květoslava Patočková přistěhovala do Semil a postupně si tu budovala věhlas léčitelky rozdávající dobré rady pro léčení.

V Česku působí desítky sekt. I skrytě

Domácí

„Už její otec Josef Hajna byl známý svými jasnovidnými schopnostmi a zručností při napravování končetin. Pro pomoc chodili lidé i za manželem paní Patočkové – Josefem. Postupně stále více však lidé přicházeli za Květoslavou,“ prozradil historik semilského muzea Tomáš Chvátal.

Foto: Repro MPG Semily

Tři generace léčitelek – Květoslava Patočková drží v náručí vnučku Janu a vedle nich stojí dcera Jana Dufková

Léčila herce, zpěváky i kosmonauta

Jak už dříve letos Novinky a Právo připomínaly v jiném článku, za svůj život léčila desítky tisíc lidí, byl mezi nimi dlouholetý komunistický ministr zahraničí ČSSR Bohuslav Chňoupek, kosmonaut Vladimír Remek, zpěvačka Hana Zagorová, herci Josef Kemr, Josef Vinklář či Luba Skořepová nebo malíři Vladimír Komárek či Adolf Born.

Po výzvě pro pamětníky se semilskému muzeu přihlásily stovky lidí, kteří k paní Patočkové docházeli nebo se v jejich rodině uchovala vzpomínka na její mimořádné schopnosti.

„V roce 1986 se nám narodila holčička a zpočátku vše bylo, jak má být. Ale pak se něco pokazilo a lékařská péče k ničemu nevedla. Dozvěděli jsme se o paní Patočkové a ihned jsme za ní jeli, psal se rok 1989. Když jsme přišli na řadu a vešli dovnitř, cítila jsem se velmi příjemně. Paní Patočková se na naši holčičku velice dlouze podívala, pak vzala papír a začala psát. Pak nám vysvětlila, jak máme vše podávat,“ vyprávěla Tomáši Chvátalovi před dvěma lety jedna z pamětnic.

„Když jsme odcházeli, tak jsem se zeptala, kdy máme znovu přijít. Paní Patočková nám odpověděla s takovým přesvědčením, že už chodit nemusíme, že holčička bude zdravá. A měla pravdu. Už nikdy žádné potíže nebyly. Dceři je dnes 35 let a má krásnou a zdravou rodinu,“ popsala žena.

Případ vraždy léčitele vstoupí do historie práva i psychiatrie, prohlásil u soudu znalec

Krimi

Jiná historikům vylíčila duchovní zázemí léčitelky. „Byla hluboce věřící a denně navštěvovala kostel nedaleko jejího domu. Na jejím stolečku stál kříž. Ona seděla v komůrce, kde přijímala pacienty, a bolavé nohy měla obalené. Nemluvila mnoho, nebylo třeba. Měla vždy připravený papír, na který psala, jak postupovat při sdělených potížích a problémech. Vyzařovala z ní láska a nesmírná pokora. Často jsem vnímala, že se uzdravuji už jen tím, že jsem v její přítomnosti,“ vypověděla v roce 2022 další z pamětnic.

Předpověděla covid

Řada posbíraných svědectví a vzpomínek na paní Patočkovou se týká také jejích jasnovidných schopností a umění předpovídat budoucnost. Semilské muzeum například zaznamenalo vzpomínku lékaře, u něhož se Patočková léčila. Tomu prý v roce 1991 řekla, že lidé budou žít 30 let v blahobytu a že pak přijde taková choroba, se kterou si lékaři nebudou vědět rady, a že to bude plicní mor.

Všechny výsledky bádání, zaznamenaná svědectví a vzpomínky i dochované artefakty o Květoslavě Patočkové i léčitelích a léčitelství v oblasti mezi Českým rájem a Krkonošemi chce teď semilské muzeum shrnout do nové expozice. Tu plánuje už v červnu otevřít v domě v Jílovecké ulici, který převzalo od města Semily.

Foto: Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech

Pro výstavu o lidových léčitelích Jizerských hor, Krkonoš a Českého ráje vytvořili v Semilech z fotografií figuríny v životní velikosti. Květoslava Patočková je na snímku druhá zleva, zcela vlevo je její dcera Jana, která se léčitelství také věnovala

„Téma léčitelství se ukázalo natolik nosné a zajímavé pro návštěvníky i badatele, že jsme se rozhodli z našich výstav vytvořit trvalou expozici,“ potvrdil Miroslav Šnaiberk, ředitel Muzea a Pojizerské galerie v Semilech.

Legenda mezi léčiteli. Květoslavu Patočkovou vyhledávali i politici nebo celebrity

Historie

Reklama

Související témata:
Muzeum a Pojizerská galerie Semily
Květoslava Patočková

Výběr článků

Načítám