Hlavní obsah

Muž, který zvládl cestu od Walta Disneyho k Autu zabiják

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké nesnáze v malé Číně, Přes palubu, Tango a Cash, Hvězdná brána, Únos, Poseidon, Hokejový zázrak. Co mají tyto známé filmy společné? Zvučné jméno jednoho skvělého komediálního i charakterního herce Kurta Russella.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Russell na předávání Living Legends of Aviation 2011

Článek

Kurt Vogel Russell se narodil 17. března 1951 ve Springfieldu ve státě Massachusetts v USA. Otec, profesionální baseballový hráč a příležitostný herec Bing Russell, vedl syna ve svých šlépějích. Už v devíti letech se malý Kurt dokázal prosadit ve filmu. Získal i hlavní roli ve westernovém seriálu Cesty Jaimie McPheetersové, vysílaném v letech 1963-1964.

V deseti letech ztvárnil dětskou roličku po boku Elvise Presleyho ve filmu Stalo se na světové výstavě. Zářil především v rodinných komediích společnosti Walta Disneyho. Na deset let se tomuto studiu upsal a následně se stal dětskou hvězdou sedmdesátých let.

Kurt ale toužil být profesionálním sportovcem, k filmu ho táhl pouze fakt, že jeho baseballoví idolové Mickey Mantel a Roger Maris vyměnili dresy za herecké kostýmy. Na počátku 70. let 20. století se svému vysněnému sportu i profesionálně věnoval, když hrál v týmu California Angels‘ (dnes Los Angeles Angels of Anaheim), bohužel po zranění baseballu zanechal.

Slibné začátky

Kurtova zlomová role měla ale teprve přijít. Hlavní role v televizním filmu Elvis z roku 1979 přinesla Russellovi nominaci na cenu Emmy. Nabídky se začaly hrnout. O dva roky později se stal hvězdou v postapokalyptickém filmu Johna Carpentera Útěk z New Yorku, díky kterému se dostal do Hollywoodu už jako vyzrálý herec hledající charakterní role.

Foto: Profimedia.cz

Útěk z New Yorku (1981)

Foto: Profimedia.cz

Věc (1982)

S Carpenterem Kurt spolupracoval na více filmech, jedním z nich byl hned ten další z roku 1982, sci-fi horor Věc. Antarktická výzkumná stanice v čele s Russellem je napadena mimozemským virem skrývajícím se v tělesné schránce. Nakažen může být kdokoli, aktéři mohou věřit jen sami sobě a své zbrani. Snímek ve své době u diváků moc neuspěl, ale dnes je řazen mezi špičky svého žánru a je označován jako kultovní.

Další snímek Silkwoodová přinesla Kurtovi hned nominaci na Zlatý glóbus. Film Mikea Nicholseho byl natočen podle skutečných událostí, manželka Russella, Meryl Streepová, hledá pravdu v jaderné elektrárně, i když je smrtelně zasažena radioaktivním zářením. Ambiciózní snímek si získal srdce diváků i kritiků a Kurt mohl ukázat, že mu sedí i role citlivých chlapíků.

Zlatá léta osmdesátá a devadesátá

Už při natáčení Elvise se Russell seznámil se svou první ženou Season Hubleyovou, s níž má syna Bostona. V roce 1984 při natáčení snímku Odpolední směna se ale seznámil s Goldie Hawnovou, což byla láska jako trám. Z předchozího manželství s Billem Hudsonem přivedla Goldie do manželství syna Olivera a dceru Kate, kteří Kurta brali jako otce. Roku 1986 se páru narodil syn Wyatt.

Foto: Profimedia.cz

Odpolední směna (1984)

Foto: Profimedia.cz

Kurt Russell s rodinou v roce 1997. Zleva: syn Oliver, syn Wyatt, přítelkyně Goldie Hawnová, Kurt Russell a dcera Kate Hudsonová.

Druhá polovina 80. a začátek 90. let byly pro Russella velmi úspěšnými roky. Opět spojil své síly s Carpenterem v akční komedii Velké nesnáze v malé Číně. V roce 1987 natočil tentokrát rodinnou komedii Přes palubu, kde spolu se svou ženou ztvárnili ústřední dvojici. Neotesaný truhlář Kurt potřebuje vytáhnout peníze za dobře odvedenou práci z ukňourané a bohaté Goldie. Když přijde při pádu z jachty o paměť a nikdo se k ní nehlásí, Kurt se toho rozhodne využít a udělá si z ní služku.

Na řadu přišly akční snímky Tequilla Sunrise, Tango a Cash, kde mu byl skvělým parťákem kravaťák Silvestr Stallone, a v roce 1991 drama Oheň. William Baldwin, Robert de Niro, Donald Sutherland dokázali film rozproudit a dát mu tu pravou šťávu. Kurt Russell jako neohrožený hasič musí chránit i svého mladšího bratra, toho nakonec přemluví, aby byl k ruce detektivovi, který záhadné série požárů vyšetřuje.

Foto: Profimedia.cz

Tombstone (1993)

Foto: Profimedia.cz

Hvězdná brána (1994)

V 90. letech se Kurt objevil ještě v méně zajímavé komedii Kapitán Ron, westernovém dramatu Tombstone, kde zářil po boku Val Kilmera, Sama Elliotta a Billa Paxtona, dobrodružném sci-fi Hvězdná brána od Ronalda Emmericha, které otevřelo cestu ještě úspěšnějšímu seriálu, a v akčním thrilleru Boeing 747 v ohrožení.

Po pádu následuje comeback

V roce 1998 poslal nákladný snímek Paula W. S. Andersona Žoldák: Legie zkázy Russella ke dnu. Film se stal obrovským propadákem a poškodil jméno výborného herce. Kurt přestal dostávat nabídky od producentů, a nezabodoval ani o tři roky později ve filmu 3000 mil na útěku.

Foto: Profimedia.cz

3000 mil na útěku (2001)

Comeback přišel až s Vanilkovým nebem, i když pro Kurta nijak hvězdným. Opravdový návrat na filmové plátno jej čekal až roku 2004 s dramatem Hokejový zázrak, kde ztvárnil hlavní roli trenéra hokejové reprezentace složenou z univerzitních hráčů, s kterou chce na zimní olympiádě roku 1980 porazit Sovětský svaz.

Foto: Profimedia.cz

Snílek (2005)

Foto: Profimedia.cz

Grindhouse: Auto zabiják (2007)

Návrat ztracené hvězdy se rozjel naplno. Kurt zaplňoval místa v kvalitních i zábavných snímcích jako v rodinné komedii od Walta Disneyho Škola superhrdinů, dramatu Snílek, kde Russellovi zdárně sekundovala dětská hvězdička Dakota Fanningová, či akčním dramatu od Wolfganga Petersona Poseidon. Zatím posledními veleúspěšnými snímky s Russellem jsou Tarantinovo Auto zabiják a film Kurtovy nevlastní dcery Kate Hudsonové Cutlass. V roce 2011 se chystá do kin hned se třemi filmy - opět jako trenér v Touchbacku, po boku Sharon Stoneové a Adriana Brodyho ve snímku Waco a v thrilleru Undying, jehož příběh je pořád držen pod pokličkou scénáristou M. Night Shyamalanem.

Zajímavosti 17. března

Svátek: Vlastimil

Významné události:

1845 byl Angličanem Stephanem Perrym patentován gumový kroužek - tzv. gumička.

1948 země Beneluxu, Francie a Velká Británie podepsaly smlouvu v Bruselu, předchůdce Severoatlantické smlouvy o založení NATO.

1973 byla pořízena fotografie Burst of Joy, která později vyhrála Pulitzerovu cenu, snímek zobrazuje bývalého válečného zajatce z Vietnamské války, který se po návratu do USA vítá s rodinou na letišti. Fotografie symbolizuje konec angažovanosti USA ve Vietnamské válce.

1992 bombový útok na izraelské velvyslanectví v Buenos Aires v Argentině, sebevražedná bomba v autě zabila 29 lidí a 242 jich zranila.

2005 na aukci v Paříži získala Národní knihovna České republiky za 300 tisíc eur fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky.

Významná narození:

1949 Patrick Duffy, americký herec, známý svými rolemi Bobbyho Ewinga v seriálu Dallas a Franka Lamberta v seriálu Krok za krokem.

1950 Jitka Molavcová, česká herečka a zpěvačka, v divadle Semafor byla hlavní partnerkou Jiřímu Suchému, za muzikálovou roli Dolly ve hře Hello Dolly obdržela cenu Thálie v roce 1996 (seriál Návštěvníci, Královna koloběžka, Skřivánci na niti, Amadeus).

1955 Gary Sinise, americký herec, držitel ceny Emmy a Zlatého glóbu, nominovaný na Zlatou palmu a na Oscara za roli poručíka Dana Taylora ve filmu Forrest Gump (Výkupné, Truman, Zloději paměti, seriál Kriminálka New York).

1968 Tomáš Holý, český herec (Ať žijí duchové!, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Pod jezevčí skálou).

1973 Radůza, česká zpěvačka, písničkářka a hudební skladatelka (alba: Andělové z nebe, Při mně stůj, Miluju vás).

Reklama

Výběr článků

Načítám