Hlavní obsah

Jamajskému Blesku je 25 let

Novinky, Martin Tyburec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší muž planety a její historie. Muž právem přezdívaný Lighting Bolt neboli Blesk. Muž, který drží světový rekord v běhu na 100 metrů, na 200 metrů i ve stometrové štafetě. Muž který ohromuje svojí tělesnou silou a na první pohled pro sprintera netypickou tělesnou konstitucí. Dnes pětadvacetiletý Usain Bolt.

Článek

Jamajský sprinter Bolt vyniká nad své soupeře snad ve všech směrech. Nejen, že je o hlavu větší než všichni ostatní a na stometrovou trať mu stačí o 3 kroky méně, on si navíc získává srdce fanoušků něčím ojedinělým. Symbolem pro sprintera v posledních letech býval zle se tvářící svalnatý muž překypující sebevědomím a někdy i arogancí. Prostě opravdový macho. Usain Bolt to změnil. Je uvolněný, veselý a komunikativní. Vypadá, jako by ho nic netížilo a všechno měl takříkajíc na háku. Asi ne náhodou je jeho oblíbenou hudbou reggae. Bolt prostě dělá čest svému jamajskému původu.

Vytáhlý talent

Možná i díky tomu se velmi rychle kromě nejlepšího sprintera stal také jednou z mála atletických celosvětových celebrit, která vydělává milióny dolarů na reklamě. Základem však je jeho obrovský talent a spousta tvrdé práce. Už v roce 2002 ve svých 15 letech se stal nejmladším světovým juniorským šampionem v běhu na 200 metrů, když zaběhl čas 20.61, což je jen o vteřinu a půl více, než hodnota jeho vlastního světového rekordu z roku 2009. Jako nejmladší ale na závodech zrovna nevypadal. Už tehdy totiž měřil 196 centimetrů.

Při tom původně ani moc sprinterem být nechtěl. Bolta bavil především kriket a fotbal, jehož je dodnes vášnivým fanouškem. Srdeční záležitostí jsou prý pro něj Manchester United a Real Madrid.

Bolt vyrůstal na venkově, kde měl jeho otec obchod se zeleninou, a mladý rychlík celé dny trávil venku při hrách. Podle toho, že stometrový závod vyhrál už na základní škole, se zdá, že mu život na čerstvém vzduchu prospíval. Jak už to tak bývá, brzy si nadějného talentu všiml dobrý trenér a Bolt začal objíždět závody, které jeden za druhým vyhrával, a stále znovu lámal juniorské světové rekordy. Nebral to ale nijak vážně. Na jednom závodě v se prý dokonce místo přípravy k finálovému běhu schoval do dodávky. Nechtělo se mu běžet.

Před běháním se schovával

Vůbec to s disciplínou nebylo zpočátku právě růžové. Bolt miloval jídlo z fast foodů, tanec a noční život. I přesto ale své soupeře s přehledem porážel. Jeho talent zkrátka čněl vysoko nad ně. Mladý sprinter se navíc pravidelně zlepšoval až se v roce 2004 stal profesionálem. V prvních letech ho však provázela spíše smůla a zranění. Dlouho se proto nemohl mezi dospělými dostat tam, kde byl mezi juniory. Například vystoupení na Olympijských hrách v Aténách mu vysloveně nevyšlo.

Začátek velké kariéry

Jednoho z prvních opravdu dobrých výsledků dosáhl až v roce 2006 v České republice, kde se mu podařilo vyhrát ostravskou Zlatou tretru. Snad pro dobré vzpomínky sem jezdí dodnes, i když by ho na startovní čáře chtěla mít i mnohá prestižnější atletická závodiště. Ve stejném roce se mu také poprvé podařilo dostat se ve švýcarském Lausanne v běhu na 200 metrů pod 20 vteřin.

Foto: Phil Noble, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt

Od roku 2007 začal pravidelně sbírat medaile z vrcholových světových akcí, na zlato ale zatím nedosáhl. Všechno přišlo až v olympijském roce 2008. V květnu nejprve dosáhl na stovce úžasného času 9.74, čímž k údivu všech vylepšil své předchozí osobní maximum z této trati téměř o 3 desetiny. Z ničeho nic se tak stal velkým favoritem nejkratšího sprintu na blížící se olympiádě.

První překonání světového rekordu na 100 metrů pak na sebe nenechalo dlouho čekat. Na konci téhož měsíce Bolt běžel v New Yorku a trať zdolal za 9.72. Usain si věřil a před olympiádou vyhlásil útok na vítězství v běhu na 100 i 200 metrů.

Super olympiáda v Pekingu

Boltův olympijský příběh snad ani netřeba příliš připomínat. Cílem finále běhu na 100 metrů proběhl s naprosto nevídaným náskokem ve světovém rekordu, kterému pár vteřin mnozí nechtěli ani uvěřit. Bolt byl v cíli za 9.69 vteřiny a to neměl v zádech žádný vítr a navíc posledních 10 metrů viditelně zpomalil, když si užíval vítězství. Zlatá olympijská medaile jakoby zůstala ve stínu tohoto skvělého výkonu a téměř se o ní nemluvilo. To hlavní byl čas. Čas z jiného světa.

Foto: Profimedia.cz

Usain Bolt

Bolt následně pokořil i 12 let starý světový rekord v běhu na 200 metrů a o dva dny později získal další zlato jako člen jamajské štafety v běhu na 100 metrů. A světe div se, opět to byl světový rekord. Bolt pokořil vše, co jen mohl.

Kde jsou limity?

Dnes už Boltův světový rekord na 100 metrů z čínské olympiády neplatí. Bolt sám jej překonal dodnes nejlepším časem 9.58 při závodě mistrovství světa v Berlíně v roce 2009. Odborníci se přou, kde se jeho možnosti mohou zastavit. Sám Usain věří, že by jednou mohl běžet i pod 9.40. Ještě před pár lety bylo nepřekonatelnou hranicí 10 vteřin, možná že to tedy není vůbec vyloučené.

Zajímavosti 21. srpna

Svátek Johana

Významné události

1968 Vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa

1942 Začala bitva u Stalingradu

Významná narození

1967 Petr Zelenka (český dramatik, scenárista a režisér)

1938 Kenny Rogers (americký country zpěvák)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám