Hlavní obsah

Autorovi Malého prince by dnes bylo 111 let

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský spisovatel, humanista a také náruživý letec. Navždy ale proslul především jako autor Malého prince, knižního bestselleru, kterého se po světě prodalo na 80 miliónů výtisků. Vášeň pro letectví se ale Saint-Exupérymu stala osudnou, v roce 1944 byl sestřelen německým stíhacím pilotem. Dnes by oslavil 111 narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Antoine Saint-Exupéry na dobové fotografii

Článek

"Nevěděl jsem, kdo v letadle sedí. Kdybych to věděl, nikdy bych nestřílel. Na jeho knihách jsem vyrůstal," uvádí v knize věnované pátrání po Saint-Exupérym Horst Rippert, německý stíhací pilot, který autora Malého prince s největší pravděpodobností sestřelil.

Smrt v kokpitu

Letecká nehoda se odehrála 31. července 1944 ve vzdušném prostoru nedaleko Marseille. Francouzský spisovatel dopoledne odstartoval z letiště Borgo na Korsice na průzkumný let směrem k pevnině, kde spojenci připravovali další vylodění. Bohužel, zpět na Borgu ani jinde už nikdy nepřistál. Poblíž Marseille Saint-Exupéryho zahlédla osamělá německá stíhačka, kterou pilotoval právě Horst Rippert a s neozbrojeným letounem učinila rychlý proces.

Smrt Saint-Exupéry byla po dlouhé roky zahalena závojem tajemství. Exupéryho tělo se nikdy nenašlo a části jeho stroje objevili potápěči až v roce 2000. U trosek vraku ležely i úlomky Messerschmittu, které nasměrovaly další pátrání do Německa. Později historiky další stopy dovedly až k německému stíhači Luftwaffe Horstu Rippertovi, který se hned přiznal.

Foto: Profimedia.cz

Malý princ, jedno z nejzásadnějších děl světové literatury

"Myslím, že můžete přestat v pátrání, to já jsem sestřelil Saint-Exupéryho," znělo prý Rippertovo doznání.

"Král sluníčko"

Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29. června 1900 ve francouzském Lyonu do šlechtické rodiny. Jeho rodiči byli hrabě Jean de Saint-Exupéryho a Marie de Fonscolombe. Otec Jean ale zemřel v jeho útlém věku a Antoine vyrůstal s matkou a svými třemi sourozenci na zámcích matčiných rodičů a příbuzných, kde si vysloužil zajímavou přezdívku. V rodině mu pro jeho blonďaté vlasy a modré oči přezdívali "Král sluníčko".

Na studia odešel Exupéry do švýcarského Fribourgu, kde začal studovat architekturu. Prvotně ale zamýšlel jít na námořní akademii, tam se ale nedostal. V roce 1921 nastoupil do armády, konkrétně k letectvu, kde získal post vojenského i civilního pilota.

Rok 1926 je spojen se Saint-Exupéryho knižním debutem, povídkou Kurýr. O rok později byl odvelen do severní Afriky a své zážitky z pobytu shrnul v knize Pošta na jih. Návštěva Buenos Aires a přelet And jej inspiroval k románu Země lidí, kterou napsal v roce 1939 a získal za ni Velkou cenu Francouzské literární akademie.

Ve druhé světové válce bojoval jako pilot francouzských vojsk. Letectvím v časech druhé světové války se nechal ovlivnit i při tvorbě románu Válečný pilot. Ten spolu s předchozími díly literární kritici zahrnují do takzvaných Exupéryho leteckých románů.

Do dějin literatury se Exupéry zapsal filosofickým románem Citadela a především humanistickou (ne)pohádkou Malý princ, věnovanou své milované ženě. Příběh prince, který opouští svou planetu a květinu, aby hledal pochopení a smysl života, je jedním z nejstěžejnějších děl světové literatury a prodalo se ho více jak 80 milionů výtisků.

Zajímavosti 29. června

 Svátek: Petr, Pavel

Významné události:

1989 rádia Svobodná Evropa a Hlas Ameriky odvysílala ve svém programu výzvu Několik slov, která odstartovala pád komunistického režimu

2003 ve věku 93 let zemřela americká filmová hvězda Katharine Hepburnová

2007 společnost Apple představila na americkém trhu první iPhone

Významná narození:

1793 Josef Ressel (vynálezce lodního šroubu)

1966 Daniel Nekonečný (český zpěvák, frontman skupiny Šum Svistu)

Malého prince dokončil Saint-Exupéry v roce 1943, rok před osudovým leteckým výletem nad Marseille.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám