Hlavní obsah

55 let kosmonauta Toma Hankse

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Philadephia, Road to Perdition, Zachraňte vojína Ryana, Appolo 13, Trosečník, Forrest Gump. Žánrově odlišné filmy rozličných režisérů z různých let, přesto však s jedním společným jmenovatelem. Ve všech ztvárnil titulní postavu Tom Hanks. Fenomenální americký herec a filmový producent dnes slaví narozeniny, je mu 55 let.

Foto: Profimedia.cz

Tom Hanks ve snímku Road to Perdition

Článek

1993 a 1994, dva roky, které byly pro hereckou kariéru Toma Hankse klíčové. Hanks v nich získal dva Oscary, oba za hlavní mužský herecký výkon.

První Oscar přišel v roce 1993 za film Philadephia, kde Hanks vytvořil postavu úspěšného právníka, který je kvůli nemoci AIDS vyhozen z práce. Hanksova hereckého protějška ztvárnil Denzel Washington.

Oscarový "double"

Druhý Oscar následoval o rok později za kultovní snímek Forrest Gump režiséra Roberta Zemeckise. Film o muži s IQ pod 70, který byl ale všude a také téměř vším, získal celkem šest Oscarů a stal se největším kasovním trhákem roku 1994 se ziskem přes 500 miliónů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Tom Hanks má svou hvězdu na chodníku slávy v Hollywoodu

Oscarový „double“ Hanksovi navždy zajistil místo mezi absolutní hereckou smetánkou Hollywoodu. Aby také ne, dva po sobě jdoucí Oscary získal v historii cen akademie kromě Hankse už jen legendární Spencer Tracy.

V následujících letech následovaly další veleúspěšné snímky a kasovní trháky. Apollo 13 Rona Howarda z roku 1995, Toy Story: Příběh hraček a především válečný velkofilm Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. Snímek v roce 1998 získal 11 nominací na Oscara, včetně nominace pro Hankse, a pět z nich proměnil.

Z Hankse a Spielberga se stala nerozlučná dvojička a spolu vytvořili jednu z nejsilnějších produkčních skupin v Hollywoodu. Společně produkovali třeba úspěšný válečný seriál Bratrstvo neohrožených nebo nově připravovaný Pacific.

V současnosti je jméno Toma Hankse nejčastěji skloňováno s postavou Roberta Langdona. Geniálního symbologa Hanks hraje ve filmech Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni i v připravovaném Ztraceném symbolu. Závěr trilogie by měl mít premiéru v roce 2012.

Foto: Profimedia.cz

Tom Hanks po boku Audrey Tautou ve filmu Šifra mistra Leonarda

Sny o hvězdách a vesmíru

Za Šifru mistra Leonarda Hanks vyinkasoval neuvěřitelných 25 miliónů dolarů a stal se nejlépe placeným hercem Hollywoodu za rok 2006.

Toma Hankse nalezneme i v Guinnessově knize rekordů. Je tam proto, že se sedmkrát v řadě objevil ve filmech, jejichž tržby přesáhly v USA 100 miliónů dolarů (2,2 miliardy korun).

Ne vždy však Tom Hanks snil o herecké kariéře. Když se rodiče rozvedli, bylo Tomovi pouhých pět let. Na střední škole se věnoval sportu a v srdci nosil tajný sen. Chtěl se stát kosmonautem a dobýt vesmír. To se mu taky podařilo, ale až o pár desítek let později, ve filmu Apollo 13.

Zajímavosti 9. července

Svátek: Drahoslava

Významné události:

1357 Karel IV. údajně položil základní kámen Karlovu mostu

1992 americký plavec Johny Weissmüller jako první na světě zaplaval 100 metrů pod 1 minutu (58,6 s.)

1968 v České republice proběhl první pokus o transplantaci srdce, provedl ho profesor Karol Šiška

 Významná narození:

1834 Jan Neruda (český spisovatel a novinář, představitel generace Májovců)

1964 Courtney Love (americká zpěvačka, vdova po Kurtu Cobainovi, frontmanovi legendární Nirvany)

Nakonec a naštěstí ale Tom Hanks objevil herectví. Své obrovské nadání zužitkoval už na prknech školního divadla, aby ho později naplno prodal na stříbrném plátně Hollywoodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám