Hlavní obsah

Studenti v Brně zinscenovali 17. listopad

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvonění klíčů, transparenty s nápisy „Konec vlády jedné strany”, „Havel na hrad” a „Máme holé ruce” nebo legendární píseň Modlitba pro Martu. To vše si nachystali studenti brněnského Gymnázia Vídeňská, kteří tak připomněli 25 let staré revoluční události 17. listopadu.

Studenti v Brně připomněli sametovou revoluciVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Zaznělo i varování před mimikry současných komunistů, kteří se tváří jako demokraté, ale pokud by se dostali k moci, neváhali by ihned sáhnout k represím.

Před školou se shromáždilo na šest stovek studentů, kteří nakonec kolem budovy vytvořili živý řetěz. Bouřlivý aplaus si vysloužil bývalý absolvent místního gymnázia Dalimil Ospalý, který se před čtvrt stoletím také aktivně podílel na demonstracích za svobodu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Studenti zinscenovali události 17. listopadu

„Byl jsem tehdy v prvním ročníku vysoké školy a ta doba byla nepopsatelná. Vždycky jsem záviděl rodičům, že zažili osmašedesátý rok a najednou to bylo znovu. Všichni jsme měli stejný cíl zbavit se totalitního režimu a to nás spojovalo, staré, mladé, budoucí pravičáky i levičáky. Bylo to jak nikdy nekončící jízda,“ zavzpomínal Ospalý.

Současně ale z jeho úst zaznělo varování před současnými komunisty, kteří se tváří mírumilovně, ale maska by jim prý spadla hned, jak by se dostali k moci. „Věřím, že tohle se ale nikdy nestane,“ dodal Ospalý.

Reklama

Výběr článků

Načítám