Hlavní obsah

Soutěž o guláš či bábovku. Litomyšlské gastro slavnosti uctí kuchařku Rettigovou

3:30
3:30

Poslechněte si tento článek

Litomyšl

V hostinec pod širým nebem se promění Smetanovo i Toulovcovo náměstí o víkendu 24.- 25. května v Litomyšli. Konají se zde gastro slavnosti věnované kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové. Návštěvníci ochutnají husí stehýnko, bramborové placky z pece nebo francouzské makronky.

Foto: Město Litomyšl

Směsici chutí nabídnou gastronomické slavnosti věnované M. D. Rettigové.

Článek

„Uč se vařit jídla nová a buď jako Rettigová!“ takový je podtitul tradičních gastronomických slavností. Letos je to 240 let od jejího narození a 180 let od úmrtí kuchařky, ale také české buditelky. Její jméno je neodmyslitelně spjato s českou kuchyní, literaturou a také s Litomyšlí. Rettigová strávila v Litomyšli posledních 11 let svého života a na místním hřbitově je pohřbena.

„Tato dáma s vařečkou a veršem v ruce nebyla jen autorkou slavné kuchařky, ale i básnířkou, která si uměla postěžovat, že ‚lidem stále ještě více chutná dobrý oběd, nežli pěkná báseň‘. Svoji poezii tedy skryla do stovky receptů, které upravila. Učila také hospodyňky, aby ve vaření nepodléhaly stereotypům. A právě heslo Experimentovat při vaření, rozhodně zakázáno není budeme mít v rámci letošních gastro slavností také na paměti,“ uvedla vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu Michaela Severová.

Smetanovo náměstí zaplní vůně, ve kterých se mísí koření z dob našich babiček, bude slyšet šustění zástěr a cinkot příborů. Na hlavním podiu na Smetanově náměstí budou vařit například herečka Kateřina Macháčková, známá pekařka a vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová či šéfkuchař Petr Bui. Zajímavé bude jistě i vypravování chlebového someliéra Stanislava Janíčka.

Foto: Archiv města Litomyšle

Slavná česká kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová

Ochutnávek bude nepřeberně: husí jatýrka, speciality z grilu, míchané drinky, kapří hranolky, francouzské makronky, sladké i slané palačinky nebo třeba oceněné regionální potraviny.

Na Toulovcově náměstí zavoní guláš a rozběhne se zde soutěž O kotlík starosty Litomyšle.

Foto: Město Litomyšl

Aktéři soutěže o nejlepší gulášek se stylově obléknou.

„Pro milovníky soutěžení máme jednu změnu. Místo Svíčkové open jsme vyhlásili soutěž Rajská open. Soutěžit budou také týmy odborných škol na téma Vepřová panenka inspirovaná kuchařským uměním M. D. Rettigové,“ doplnila k soutěžní části programu Severová.

O hudební doprovod se postarají Líšeňská cimbálová muzika, kapela Nedivoč či Vanua2 a chybět nebude ani večerní tancovačka s oblíbenými Machos Burritos.

Ani letos nepřijdou návštěvníci litomyšlských Gastroslavností o nedělní Sousedskou husičku. Poukaz je možné zakoupit v litomyšlském informačním centru. V předprodeji porce husičky se zelím a karlovarským knedlíkem vyjde, stejně jako v loňském roce, na 279 Kč. V den konání na místě na 299 Kč.

Foto: Město Litomyšl

Příjem bábovek a jejich receptů je v neděli mezi 11. a 12. hodinou. Vyhlášeno bude šest nejkrásnějších a nejchutnějších.

Připomínka slavné herečky bude i v muzeu

Rettigovou si budou připomínat také v Regionálním muzeu, které spravuje největší sbírku předmětů patřících kdysi slavné kuchařce.

„Jsou to drobnosti, které někomu darovala a ten někdo se pak rozhodl předmět věnovat muzeu, vědom si významu Rettigové. Najdeme tu formy na pečení, kávový servis nebo omáčník, ale i kabelky, slunečníky či čepec, který k Rettigové neodmyslitelně patří. Je zde také řada přání, která si členové rodiny věnovali navzájem. Půvabný je památníček s ilustracemi a věnováním, kam jí mimochodem maloval Jan Rettig ještě před svatbou,“ uvedla kurátorka Regionálního muzea Hana Klimešová.

Foto: Archiv litomyšlského muzea

Konvička je vzácnou připomínkou nejen Rettigové, ale i spisovatele Aloise Jiráska.

Nejzajímavější historii má ale čajová konvice, které by si málokdo všiml, není zrovna krásná. Přesto ji po Rettigové vlastnil Alois Jirásek a věnoval ji herečce Haně Kvapilové, když hrála Rettigovou v jeho stejnojmenné divadelní hře. Oba předměty jsou vystavené ve stálé expozici muzea.

Výběr článků

Načítám