Hlavní obsah

Nejlepší biovíno pomáhají vyrábět kalifornské žížaly i prastaré metody

2:27
2:27

Poslechněte si tento článek

Hnojení biohumusem, který produkují kalifornské žížaly, jež jsou součástí rozkladného procesu organické hmoty. Objevování dávných a skoro již zapomenutých procesů při práci s půdou a přírodou. To jsou hlavní metody ekologického hospodaření vinařství Petra Marcinčáka z Novosedel, které se už po jedenácté stalo absolutním vítězem a držitelem titulu Biovíno roku.

Foto: Archiv vinařství

Metodou nazývanou roháček se získává účinná ochrana půdy a rostlin.

Článek

Vítězným vínem se stala loňská Pálava, výběr z bobulí. Výsledky vyhlásila porota v Národním vinařském centru ve Valticích.

„Pojem biovíno po devadesátém roce, kdy jsme začali profesionálně vinařit, ještě nikdo neznal. Ovšem už tehdy jsme se v rámci někdejšího Svazu integrované produkce, dnes Ekovín zaměřovali na ekologické hospodaření. Při tom jsme postupně objevovali a zaváděli nové i dávno zapomenuté postupy.

Mezi ně například patří používání vermikompostu z produkce kalifornských žížal, nebo zelené hnojení, kdy se luční byliny nechávají vyrůst mezi řádky vinohradu, či třeba používání postupů z více než sto let staré - v Německu ochrannou známkou opatřené - metody biodynamického zemědělství Demeter, která zahrnuje i duchovní esoterický světonázor.

Zjednodušeně řečeno jde o celostní zemědělství, skutečný vztah zemědělce s rostlinami, zvířaty, půdou i místem ve kterém žijí a pracují,“ vysvětlil Novinkám vinař, který už hospodaří i s dospělými syny Petrem a Adamem.

Opětovné objevování vlivu přírodních sil

V metodě, kterou popisuje, se počítá mimo jiné i s fázemi měsíce a jinými přírodními silami, které pomáhají dodávat půdě energii. Tak tomu je například i u preparátu, kterému se říká roháček.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Byliny mezi řádky vinohradu na Janově vrchu

„V podstatě jde o to, že se kravské rohy naplní kravským lejnem a rohy se pak zakopou na několik měsíců na konkrétním místě ve vinohradě, kde na rohy působí přírodní síly a mikrobiální život. Právě zde se také počítá s účinky kosmických sil. Výsledný produkt se používá ve velmi malých množstvích k vitalizaci půdy a rostlin. Je to stará, ověřená metoda, která skutečně funguje,“ popsal Novinkám Petr Marcinčák.

Jeho vinařství, které je mimo jiné ve světě známé jako jeden z nejznámějších producentů slámového vína, tak opět potvrdilo svou dominanci v ekologickém vinařství.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vinař Petr Marcinčák je světově uznávaný výrobce slámového vína.

Předseda komise soutěže Biovíno roku Michal Šetka tvrdí, že kvalita biovín u nás neustále roste. „Vítězná Pálava je ukázkou atraktivního výrazu této odrůdy v jejím sladkém provedení, kdy výsledkem bylo čisté, podmanivé víno s typickou aromatikou,“ uzavírá.

Související témata:

Výběr článků

Načítám