Hlavní obsah

Zvýšení mzdy? Hodně záleží na oboru

Alespoň nějakého nominálního zvýšení mzdy, které ovšem zdaleka nedorovná inflaci, se řada zaměstnanců dočká ještě letos. Mnohé podniky nebudou čekat na leden. Ovšem velmi záleží na oboru, v němž společnost působí. V některých pracovníky veselejší pohled na výplatní pásku nečeká, a to ani příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Do konce tohoto roku plánuje přidávat na platech ani ne čtyřicet procent společností, ale u více než poloviny z nich to nebude plošně, nýbrž individuálně. Ukázal to průzkum poradenské společnosti RSM mezi téměř dvěma stovkami podniků.

Nárůst přes 10 % je spíše výjimečný

Čtrnáct procent z těch, kteří se zvýšením počítají, svým lidem přidají o pět až deset procent. Nicméně najdou se i společnosti, pro které není problém zvýšit mzdy o více než deset procent. Jedná se především o firmy dodávající automobilkám technologické systémy a komponenty pro elektromobilitu, firmy podnikající v dodávkách energií a materiálů nebo obchody s luxusem.

Částečně pak také jde o podniky z oblasti poradenství nebo marketingu a reklamy. Výplaty navyšují rovněž IT firmy a farmaceutické společnosti. Naopak ve službách a logistice to už na přidávání nevypadá.

„Je překvapivé, že ještě v posledním čtvrtletí téměř 40 procent firem přidává svým zaměstnancům a nečeká na začátek příštího roku. Předpokládáme, že je to důsledek podzimní valorizace platů státních zaměstnanců, která ‚změnila pravidla‘ ještě v průběhu tohoto období,“ uvedla Monika Marečková z RSM.

Školské odbory přišly s peticí. Žádají valorizaci platových tarifů pro pedagogy

Věda a školy

Od 1. září se platy zhruba 300 tisíc státních zaměstnanců patřících do první platové tabulky z pěti zvedly o deset procent. Jedná se například o nezdravotnický personál ve zdravotnictví nebo zaměstnance příspěvkových organizací, školní kuchařky či uklízečky a také zaměstnance muzeí, úředníky samospráv, pracovníky v městských pečovatelských domovech.

Příští rok se podle Marečkové na zvyšování mezd chystá více než polovina firem. Nechtějí se ale dostat přes desetiprocentní hranici, a to ani štědré společnosti. „Zvyšování mezd může být někde podmíněné propouštěním. K redukcím týmů dochází už nyní,“ míní Marečková.

„Plošná propouštění ani hromadné krachování firem ale pro příští rok neočekáváme. Krize se takto fatálně dotkne jen některých zranitelných společností,“ předpokládá šéf agentury Randstad Martin Jánský.

Kde se přidá na výplatěKde se zvýšením mezd nepočítají
IT a software společnostiRestaurace a bistra
Prodejci luxusního zbožíUbytovací zařízení
Developeři z velkých městVzdělávání
Farmaceutické společnostiZemědělská družstva
Automotive vývojLogistické a kurýrní společnosti
Marketingové agenturyEnergeticky náročné průmyslové provozy
Precizní zemědělstvíMediální domy

Vyšší plat než muži

Jedním ze sektorů, který není nijak postižen poklesem ekonomiky, je zatím sektor IT služeb. Neustále poptává specialisty od programátorů až po správce sítí. A patří k oborům s nejlepšími platy. Čím dál tím více se zde také prosazují ženy, a to nezřídka jako šéfky oddělení.

„Ženy nevynikají úplně na vývojářských místech, ale právě v manažerských rolích,“ potvrzuje Kateřina Csirková ze společnosti Integra Emea.

Podle ní přibývá žen, které si v tomto segmentu už říkají o více peněz než muži. „Všechny uchazečky, které jsme do firem umísťovali, práci za požadovaných podmínek dostaly,“ konstatovala Csirková.

Ženy se nejčastěji hlásí na pozice systémových analytiků, software manažerů, manažerů kvality, manuálních testerů nebo agilních koučů. Podle údajů Integry byly požadavky úspěšných kandidátek na odměnu v průměru o čtrnáct procent vyšší než u mužů.

„V jednom případě si adeptka na danou pozici řekla dokonce o dvojnásobnou výplatu,“ dodává Csirková.

Pětina zaměstnanců s penězi nevyjde

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám