Hlavní obsah

Zpětná změna stavebního spoření není protiústavní, tvrdí právníci vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legislativní rada vlády doporučuje vládě schválit zákon měnící podmínky u stavebního spoření s tím, že i případné retroaktivní změny neodporují ústavě a právnímu řádu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Tento zákon, který předkládá ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má přitom snížit státní podporu stavebního spoření z maximálních 3000 na 2000 korun, a navíc u všech uzavřených smluv dodatečně zavést 50procentní srážkovou daň na státní příspěvek za letošní rok, který bude vyplácen v příštím roce.

Podle legislativní rady vlády je snížení státního příspěvku tzv. nepravou retroaktivitou, která je v demokratickém státě přípustným řešením.

„Skutečnost, zda navržené opatření je v souladu s ústavním pořádkem, je třeba poměřovat z hlediska proporcionality ve vztahu k oběma ústavním zásadám. K tomu je možno konstatovat, že k dosažení deklarovaného účelu jsou navržená opatření ústavně konformní,“ tvrdí legislativní rada vlády.

Ministerstvo financí nevyslyšelo většinu připomínek, které mu k návrhu tohoto zákona předložily jiná ministerstva, odborů, Česká národní banka a Česká bankovní asociace. Například ČNB uvedla, že zdanění by měla podléhat jenom ta část úrokového bonusu, která souvisí s obdobím po 1. lednu 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám