Hlavní obsah

Úroky stavebního spoření budou ještě letos bez daně

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidem, kteří stavebně spoří, dělá nyní starost, kdy a jak se jich dotknout změny, které chystá koaliční vláda. První se týká snížení státní podpory na polovinu, druhá zrušení osvobození úroků z vkladů a ze státního příspěvku od daně z příjmů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Roční státní příspěvek až ve výši tří tisíc korun chce vláda zdaněním srazit na polovinu.

Článek

Zatímco státní podporu chce vláda snížit již za letošní rok, zdanění úroků přichází podle našich informací poprvé v úvahu až za rok 2011. Ani za letošní rok bychom tedy neměli z úroků z vlastních vkladů, ani úroků ze státního příspěvku platit žádnou daň.

Důvodem je to, že úroky stavební spořitelny připisují vždy k 31. prosinci daného roku, přičemž nová právní úprava by mohla být účinná nejdříve od ledna 2011. Právu to potvrdil i náměstek ministra financí pro daně Peter Chrenko.

„Úroky připisované k 31. prosinci nelze zpětně zdanit úpravou účinnou od 1. ledna následujícího roku,“ uvedl.

Výše úroků, které plynou ze stavebním spoření, se liší podle toho, kdy a ve které spořitelně byla uzavřena smlouva o stavebním spoření. Nejčastěji činí úrok dvě, případně i tři procenta ročně. Některé starší smlouvy mají navíc i úrokové zvýhodnění.

Jestliže například někdo bude mít na účtu po celý letošní rok částku 200 000 korun, při úroku dvě procenta mu připíše stavební spořitelna k 31. prosinci 2010 na jeho účet celoroční úrok 4000 korun, žádnou daň tedy nezaplatí.

Od následujícího roku 2011 po zrušeno osvobození úroků ze stavebka od daně to bude jiné. Střadateli s dvousettisícovou sumou na účtu připíše spořitelna k 31. prosinci 2011 za celý rok úrok jen 3400 korun, protože 600 korun bude činit daň z příjmu (15 % z 4000 Kč). Daň srazí a odvede státu stavební spořitelna.

Příspěvek státu už poloviční za rok 2010

Snížení státní podpory stavebního spoření na polovinu chce naopak koalice provést s platností už pro letošní rok.

Lidé by tak dostali za letošní rok u starých smluv, u nichž příspěvek státu činí až 4500 korun, nejvýš 2250 korun. U smluv uzavřených po 31. prosinci 2003, pro něž platí státní příspěvek až 3000 korun, by dostali maximálně 1500 korun.

Má se to provést tím způsobem, že novelou zákona o daních z příjmů účinnou od ledna 2011 se stanoví, že státní podpora se zdaňuje sazbou 50 procent.

Až tedy v dubnu 2011 dostanou stavební spořitelny od státu vyplaceny peníze na státní podporu za rok 2010, ty klientům na účet připíší jen 50 procent ze zákonného státního příspěvku, a 50 procent vrátí formou daně státu. Řada právníků považuje tento postup státu za velmi sporný.

Upozorňují, že lidé letos stavebně spoří s vědomím, že podle platného zákona mají za rok 2010 nárok na příspěvek až 4500 nebo až 3000 korun. Nová norma by tedy působila retroaktivně. „Lze čekat, že někteří lidé si to nenechají líbit a zažalují stát o náhradu škody,“ uvedla Právu advokátka Hana Marvanová.

Koalice ale nechce ustoupit v tomto problematickém záměru. „Neděláme to rádi, ale je to nutný krok. Právní analýzy nám říkají, že tento krok je možný,“ uvedl před časem premiér Petr Nečas.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby stát výrazně srazil příspevky na stavební spoření?
ANO
10,9 %
NE
89,1 %
Celkem hlasovalo 1718 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám