Hlavní obsah

Zapomenete-li peníze v bankomatu, u většiny bank se s nimi můžete rozloučit

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvod, proč naprostá většina z nás zamíří k bankomatu, je zřejmý. Jdeme si vybrat peníze. Proto odejít bez nich se jeví jako nesmysl. Nicméně i to se děje. Banky sice tvrdí, že v poměru k počtu transakcí je počet případů zapomenutých peněz v bankomatu zanedbatelný, přesto například v Raiffeisenbank řeší tuto situaci každý měsíc zhruba třicetkrát.

Foto: Profimedia.cz

U většiny bankomatů zůstanou zapomenuté peníze trčet ven.

Článek

V České spořitelně se se zapomenutými penězi v bankomatu setkávají podstatně častěji. „Vzhledem k tomu, že máme téměř 1400 bankomatů, k situaci, kdy klient zapomene odebrat peníze z některého z našich bankomatů, dochází zhruba několikrát denně,” upřesnil pro Právo Jan Holinka z České spořitelny.

Klienti zapomínají peníze z výdejního slotu vyndat i přesto, že jsou na to bankomatem vždy upozorněni – nejčastěji písemnou výzvou. „Bankomaty Komerční banky při výběru klienta na odebrání hotovosti upozorňují jak textovou výzvou na monitoru, tak zvukovým signálem,” upřesnila pro Právo Monika Klucová z Komerční banky.

„U novějších bankomatů je na odebrání hotovosti klient upozorňován stejně jako na odebrání platební karty, a to akustickou a vizuální signalizací, kdy vizuální signalizace spočívá v blikání led indikace u výdejního prostoru a výzvou na displeji k bankomatu k odebrání hotovosti,” uvedla pro Právo Vendula Žaloudíková z Fio banky.

Ochrana před odcizením: peníze zajedou zpět

Některé banky na zapomnětlivost či spíše roztržitost klientů pamatují a opuštěné peníze trčící z bankomatu se snaží před případnými zloději ochránit. Pokud si klient ani po výstražných upozorněních peníze nevezme, bankovky po určité době zajedou zpět do bankomatu. S touto skutečností však nepočítejte u všech bank a ani u všech bankomatů.

Peníze zajedou zpět jen u bankomatů ČSOB (respektive Poštovní spořitelny), Air Bank, GE Money Bank, UniCredit Bank a Raiffeisenbank. „Pokud si klient při transakci neodebere z nějakého důvodu hotovost, pak je po uplynutí jedné minuty vtažena zpět do bankomatu,” uvedla pro Právo Pavla Hávová z ČSOB.

S čím můžete počítat u bankomatů jednotlivých bank, pokud si peníze neodeberete

  • Česká spořitelna, Fio banka, Komerční banka, Sberbank: peníze zůstávají ve výdejním slotu, nezajedou zpět do bankomatu
  • ČSOB a Poštovní spořitelna: hotovost je u všech bankomatů po uplynutí minuty vtažena zpět do bankomatu
  • Air Bank: u bankomatů na pobočkách zajedou bankovky po uplynutí několika desítek vteřin zpět do bankomatu, venkovní bankomaty: peníze nezajíždějí
  • GE Money Bank: hotovost po 30 sekundách zajede zpět pouze u depozitních bankomatů, u ostatních zůstává ve výdejním otvoru
  • Raiffeisenbank: u bankomatů Wincor Nixdorf (90 procent sítě) zajedou peníze po 30 sekundách zpět, NCR bankomaty: bankovky zůstanou v podavači
  • UniCredit Bank: bankovky po 30 sekundách zajedou zpět do bankomatu

Zdroj: banky

Do 30 sekund zajedou zpátky bankovky v některých typech bankomatů GE Money Bank a Raiffeisenbank.

„U bankomatu umístěného uvnitř pobočky zajedou po uplynutí pár desítek vteřin zpět do bankomatu. U venkovního bankomatu peníze zpět nezajíždějí, klient je však na to upozorněn nejen na obrazovce, ale i blikáním a pípáním,” upřesnil pro Právo Vladimír Komjati z Air Bank.

Nezapomeňte na reklamaci

Ať už peníze zajedou zpět do bankomatu, případně je vrátí poctivý nálezce, či je někdo odcizí, transakce výběru peněz bude zaúčtována. Abyste se ale ke svým penězům dostali, musíte vždy u své banky (bez ohledu na to, u jakého bankomatu jste vybírali) transakci reklamovat. „V rámci reklamačního řízení se zjišťuje účetní rozdíl na účtu bankomatu a dle něj je následně vyhodnocována reklamace,” uvedl pro Právo Vladimír Hozman ze Sberbank.

Banky se občas setkávají s poctivými nálezci, kteří hotovost trčící z bankomatu odevzdají na pobočce. Bohužel nejsou ojedinělé případy, kdy člověk, který opuštěné peníze najde, si je i ponechá. Prostor kolem některých bankomatů je monitorován kamerami. Ostatně klienti jsou na tuto skutečnost upozorněni pomocí nálepek na bankomatech. Díky kamerám pak může být nepoctivý nálezce identifikován.

„Pokud někdo hotovost vrátí jako nalezenou nebo byla vtažena do bankomatu, tak je reklamace uznána. V případě, že hotovost nikdo nevrátí, je reklamace zamítnuta a klient by se měl obrátit na Policii ČR ve věci identifikace pachatele, který hotovost odcizil. Banka s Policií ČR v rámci šetření dále spolupracuje,” uvedla pro Právo Milada Franek z GE Money Bank. Odebráním cizí hotovosti a jejím ponecháním je naplněna skutková podstata trestného činu krádeže podle paragrafu 205.

Anketa

Už se vám někdy stalo, že jste si z bankomatu zapomněli vzít peníze a odešli bez nich?
Ano
9,6 %
Ne
90,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13670 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám