Hlavní obsah

Základem úspor je zateplení střechy a stěn. A také pořádná okna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základem všech energetických úspor je zateplení střechy, stěn a výměna oken. Propočty ukazují, že účty za vytápění plynem v zatepleném domě jsou proti nezatepleným domům poloviční.

Foto: Weber

Ilustrační foto

Článek

Návratnost nákladů za zateplení se s využitím státních dotací pohybuje už jen kolem pěti let, i méně. Tepelné ztráty jen u střechy se díky zateplení snižují o dvacet procent. Zateplení běžné střechy by se mělo vejít do sto tisíc korun.

K zateplení stěn a střech se nejčastěji používá minerální vata a polystyren. U střech pak ještě stříkaná pěna nebo foukaná izolace.

Jakou u daného domu zvolit technologii? Rozhodně se vyplatí prostudovat si stránky nejen výrobců, ale také odborných asociací a stavebních fór na internetu. Řadu kvalitních informací pro porovnání poskytuje stavební portál TZB-Info.cz.

Hladík: Přispějeme lidem na renovaci domu po babičce

Ekonomika

Například obecně je značně diskutabilní použít na izolaci střechy stříkanou pěnu, která je na stejné bázi jako montážní pěna, do staršího rodinného domu, například na chalupu.

Někteří majitelé domů zase při rekonstrukcích už vyměňují polystyren za minerální vatu. Zvolená varianta je vždy otázkou poměru „cena-výkon“ a také kvality provedení. Hlavně však záleží na tom, o jaký typ nemovitosti jde a jak je využívána.

Na okno až 12 tisíc

Například zateplit střechu skladu nebo výrobní haly stříkanou pěnou se naopak může jevit jako nejefektivnější, a to i vzhledem k rychlosti realizace záměru.

Důležitým parametrem je součinitel prostupu tepla. Označuje se zkratkou Uw. Vyjadřuje vlastnosti zasklení a rámu. Norma připouští hodnotu 1,7 W/m2. K. Kvalitní okna používaná v pasivních domech mají Uw do 0,8 W/m2. K.

V rámci programu Nová zelená úsporám Light lze čerpat až 18 tisíc korun na jedny vchodové dveře a 12 tisíc na jedno okno. „Celkem je možné dotaci využít na nákup jedněch vchodových dveří a až jedenácti oken,“ upřesnil Rman Kubálek ze společnosti Vekra.

Jaké dotace lze čerpat na opatření vedoucí k úsporám nejen za energie

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám