Hlavní obsah

Zájem o stavební spoření roste, atraktivní je pro téměř polovinu populace

Novinky, Barbora Buřínská

Popularita stavebního spoření u české populace roste, za posledních devět let se jeho atraktivita více než zdvojnásobila. Roste i počet lidí, kteří si stavebko plánují sjednat. Podle prognózy Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) bude letos uzavřeno více spořicích smluv než v loňském roce.

Foto: Profimedia.cz

Letos pravděpodobně prolomí počet nově uzavřených stavebních spoření hranici půl milionu smluv.

Článek

Pravidelné šetření agentury IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) ukázalo, že v letošním roce atraktivita stavebního spoření dosáhla maximální hodnoty za posledních devět let, tedy od počátku šetření.

Stavebko je tak zajímavým produktem pro téměř polovinu populace. Přitom ještě dva roky zpátky se kladně vyjádřila zhruba třetina a v roce 2011 dokonce sotva pětina Čechů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Atraktivita stavebního spoření

„Stavebko se vrací na pozici produktu, který patří do každé rodiny. Stavební spořitelny postupně vylepšují svou nabídku, k vyššímu zájmu v poslední době přispívá i potřeba mít naspořeny vlastní peníze při žádosti o úvěr na bydlení,“ uvedl Tomáš Kořínek z ČMSS.

V oblibě spoření stavebko vytvořilo rekord

Oblibu stavebního spoření dokazují i výsledky Barometru obliby spoření od agentury IBRS, který bez ohledu na to, zda Češi daný produkt využívají či nikoli, hodnotí různé možnosti ukládání nebo spoření peněz jako obzvláště zajímavé.

Stavební spoření se již čtvrtým rokem drží na první příčce pomyslného žebříčku. Poslední měření ve druhém čtvrtletí letošního roku ukázalo, že tomuto produktu důvěřuje nejvíce Čechů v historii daného barometru oblíbenosti spoření. Aktuálně ho za nejzajímavější možnost ukládání peněz považují tři pětiny z nich.

Barometr obliby spoření* ve 2. čtvrtletí 2019
Stavební spoření60 %
Drahé kovy (zlato, stříbro)49 %
Penzijní spoření48 %
Spořicí konto47 %
Životní pojištění37 %
Podílové fondy32 %
Akcie, obligace30 %
Termínovaný vklad26 %
Spoření „do matrace“23 %
Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen, průzkum IBRS; Poznámka: *Odpovědi na dotaz: Bez ohledu na to, jak vy sami v tuto chvíli spoříte, uveďte prosím, kterou z těchto možností ukládání nebo spoření peněz považujete nyní za obzvláště zajímavou?

AČSS: Počet smluv letos překoná půl milionu

Rostoucí popularita stavebního spoření se odráží i na zájmu si tento produkt sjednat. Aktuálně podle průzkumu INRS o tom uvažuje každý zhruba sedmý až osmý Čech.

Zvyšující se zájem o sjednání smlouvy se projevil už v loňském roce, kdy stavební spořitelny zvýšily své prodeje o 15 procent na více než 480 tisíc smluv (včetně navýšení cílových částek).

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik lidí si plánuje uzavřít stavební spoření

Z dat AČSS vyplývá, že letos bude tento počet překonán. „Předpokládáme, že v letošním roce prolomí počet nově uzavřených obchodů hranici půl milionu smluv. Rostoucí trend potvrzují čísla za první pololetí. Je vidět, že lidé si chtějí spořit a mít po ruce finanční prostředky, které by mohli využít na bydlení,“ doplnil Jiří Šedivý, tajemník AČSS.

Anketa

Máte sjednáno stavební spoření?
Ano
55,7 %
Ne, ale o jeho sjednání uvažuji
30,8 %
Ne, a ani si ho sjednat neplánuji
13,5 %
Celkem hlasovalo 201 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám