Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak se vyznat ve stavebním spoření

Stavební spoření patří mezi stálice na českém finančním trhu. V poslední době jeho popularita opět roste. Ovšem klienti už nechtějí jen spořit, projevují zájem i o úvěrové produkty. Úvěry stavebních spořitelen tak čím dál víc konkurují hypotékám.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Stavební spoření má v České republice více než 25letou tradici a téměř po celou tu dobu je vlastně jediným bezpečným produktem, který poráží inflaci. Stavebko nabízí mezi zabezpečenými způsoby spoření největší výnos,” uvedl Tomáš Kořínek z ČMSS.

Stavební spořitelny v  letošním roce získávají stále větší popularitu. V  poslední době sáhly k řadě vylepšení svých produktů, ať už u úvěrů nebo ve spoření.

Státní podpora zvyšuje atraktivitu

Každé stavebko vám kromě úroků může přinést až dva tisíce korun ročně v podobě státní podpory. V případě čtyřčlenné rodiny to dělá zajímavých osm tisíc korun. „Rodiče i prarodiče zakládají dětem stavební spoření ve velké míře kvůli jeho stabilitě, jistotě a  nadstandardním zabezpečeným výnosům,“ doplnil Kořínek.

K vyššímu zájmu o spoření v poslední době přispívá i potřeba mít našetřeny vlastní peníze v případě, že žádáte o úvěr. Bez 20 procent vlastních prostředků už dnes na úvěr nedosáhnete. Výhodou úvěrů ze stavebního spoření je především jejich úroková sazba, ta je totiž v  průměru o  několik desetin procenta nižší než u hypoték.

Na úvěr nemusíte mít naspořeno

Stavební spořitelny půjčují jen tolik, kolik vyberou na vkladech. Proto nemusí na růst úrokových sazeb reagovat tak razantně jako hypoteční banky.

Pokud máte uzavřenu smlouvu o stavebním spoření, na kterou pravidelně ukládáte sjednané částky, můžete po určité době při splnění daných podmínek, čerpat i tzv. úvěr ze stavebního spoření (řádný úvěr).

Úvěr od stavební spořitelny si můžete vzít ale i v okamžiku, kdy ještě na stavebku nemáte žádné úspory. K tomu lze využít tzv. překlenovací úvěr, u  kterého se zpočátku splácí pouze úroky, takže měsíční náklady jsou nižší.

Později, s tzv. řádným úvěrem, pak zase můžete splácet rychleji, protože mimořádné splátky nejsou nijak omezeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám