Hlavní obsah

Za energie lze ušetřit až tisíce ročně

Právo, Karel Kvapil

Do ročních nákladů za energie se v českých domácnostech jednoznačně největší měrou promítá vytápění. Běžná domácnost vydá na topení průměrně polovinu až čtyři pětiny z celkových plateb za energie. Nemalé částky v rozmezí 15 až 30 procent jdou poté na ohřev vody, zbylá procenta spolkne osvětlení a provoz domácích spotřebičů.

Foto: Profimedia.cz

Cena elektřiny není určena monopolem a zákazník si může vybírat z nabídky konkurenčních poskytovatelů na trhu.

Článek

K nejdražším druhům energie patří bezesporu elektřina. Na svícení a provozu elektrospotřebičů se dají ušetřit nemalé sumy, ale pokud elektřinou či zemním plynem nejen ohříváte vodu, ale také topíte, úspory budou se zavedením změny výrazné a vyšplhají se až do řádu tisíců korun ročně.

Možná svědomitě zhasínáte v místnostech, kde nepobýváte, termostat statečně bráníte před zimomřivými členy domácnosti a klasické žárovky jste dávno vyměnili za úsporné varianty a ledky, leč kýžená úspora financí se stále nedostavila. V takovém případě zvažte změnu tarifu nebo rovnou dodavatele.

Cena elektřiny už totiž dávno není určena monopolem a zákazník si může vybírat z nabídky konkurenčních poskytovatelů na trhu. Co taková změna obnáší a z čeho se vlastně skládá celková suma, již platíme za elektřinu?

Dvě různé platby

Cena elektřiny je tvořena několika různými poplatky, v nichž podle slov odborníků není jednoduché se vyznat. V základní rovině lze platbu za elektřinu rozdělit na reálnou spotřebu, odvíjející se od počtu spotřebovaných kWh, měsíční paušál zahrnující platbu za tarif a jistič a daň.

Uvedené poplatky se platí dvěma různým subjektům - dodavateli, kterému platíme za spotřebovanou energii jakožto komoditu, a distributorovi, jemuž platíme za správu sítě včetně elektroměrů.

Polovina se nemění

Dodavateli elektřiny jde zhruba polovina celkové výše faktury, zbylá část jde na správu sítě, distribuci elektřiny a další poplatky.

„Zhruba půlka fakturované částky tedy zůstane stejná, ať už přejdete k jakémukoli dodavateli. Pokud vám například garážový dodavatel slibuje o 20 procent nižší cenu, neznamená to, že v konečném výsledku zaplatíte o 20 procent méně. Ušetříte totiž pouze 20 procent z jedné složky, která tvoří jen část celkové ceny elektřiny,“ vysvětluje Tomáš Hlaváček ze společnosti Centropol.

Abyste nemuseli složitě propočítávat úspory, můžete využít komplexní kalkulačku on-line. Po zadání vstupních údajů jednoduše zjistíte, jak se liší nabídky jednotlivých distributorů na trhu a zda se změna vyplatí.

Nejvíce uspoří velkoodběratelé

„Uspořit může prakticky každý. Otázkou zůstává, jestli půjde o desetikoruny, stokoruny, nebo třeba tisíce,“ zdůrazňuje Hlaváček. Vše totiž závisí na individuální spotřebě.

Čím více elektřiny spotřebujete, tím více se nabídky operátorů liší a tím víc můžete ušetřit. Na změně dodavatele tak nejvíce vydělají domácnosti, které využívají elektřinu pro vytápění.

Samotný proces změny je podle Hlaváčka velice jednoduchý. Prakticky stačí ukončit smlouvu se stávajícím dodavatelem a uzavřít smlouvu s novým. „Běžná praxe je, že svému novému dodavateli elektřiny svěříte plnou moc a on vše vyřídí za vás,“ připomíná Tomáš Hlaváček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám