Hlavní obsah

Z EU lze bez daně dovézt 110 litrů piva nebo 800 cigaret

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cigarety, doutníky, dýmky a tabák, ale i alkohol nebo minerální oleje mohou Češi v zemích Evropské unie nakupovat pro osobní spotřebu, aniž by pak za to v Česku museli odvést spotřební daň. Ale vždy jen do určitého limitu. Daňové osvobození se netýká podnikatelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak Novinkám sdělila mluvčí Celní správy Vladimíra Malovíková, v praxi se celníci často setkávají s tím, že tyto limity nejsou dodržovány. „Během posledních týdenních kontrol zajistili celníci v příhraničních oblastech s Polskem více než 14 kilogramů tabáku a přes 31 tisíc kusů cigaret, kde celkový únik na dani překračuje 150 tisíc korun,“ doplnila.

Od platby spotřební daně je například osvobozena plná nádrž auta nafty či benzinu společně s kanystrem do 20 litrů, dále dovezené lihoviny do 10 litrů, pivo do 110 litrů, víno do 90 litrů, sekty do 60 litrů, cigarety do 800 kusů, tabák do jednoho kilogramu nebo zahřívané tabákové výrobky do 250 gramů.

Dva cizinci v Česku prodávali padělané cigarety. Peníze schovali do uhlí

Krimi

Od začátku ledna navíc platí novela zákona o spotřební dani, která rozšířila okruh daňově osvobozených dovezených výrobků a jejich množstevních limitů. Jedná se o náplň do elektronických cigaret, u které se spotřební daň neplatí do 80 mililitrů, dále o nikotinové sáčky a ostatní nikotinové a tabákové výrobky do 500 gramů.

„Při překročení stanoveného limitu budou výrobky zabaveny a případ bude řešen v daňovém řízení,“ doplnila Malovíková s tím, že pro případ potřeby by lidé měli mít u sebe daňový doklad o nákupu zboží.

„A víc nám to chutná.“ Silný zlotý zdražuje Čechům nákupy v Polsku, i tak se pořád vyplatí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám