Hlavní obsah

Výchovné za dítě pomůže hlavně ženám

Seniorky i některé seniory čeká od ledna převratná změna. Starobní důchody se jim totiž nad rámec pravidelné valorizace začnou navyšovat o 500 korun za každé vychované dítě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nárok na tzv. výchovné bude mít vždy jen jeden z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu. Ženy, které již starobní důchod pobírají a kterým byl důchodový věk snížen s ohledem na výchovu dětí, obdrží výchovné bez žádosti podle evidence vychovaných dětí.

Muži, kteří pobírají starobní důchod, musí o zvýšení důchodu za výchovu dítěte požádat. Nárok na výchovné jim vznikne, pokud o dítě či děti pečovali v největším rozsahu. Žádost a čestné prohlášení, kterým toto budou potvrzovat, musí podle ministerstva práce podat nejpozději do konce roku 2024.

PŘEHLEDNĚ: Kdo má nárok na výchovné a co musí udělat

Finance

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) začala žádosti přijímat na začátku září, naprostá většina lidí ale dostane výchovné automaticky. Tiskopis včetně vysvětlivek lze nalézt na ePortálu ČSSZ.

„Pojištěnci (muži i ženy), kteří teprve budou žádat o starobní důchod s datem přiznání po 31. prosinci 2022, musí svou žádost o zvýšení starobního důchodu za vychované dítě podávat současně s žádostí o přiznání starobního důchodu. Žádost o výchovné a související čestné prohlášení budou v těchto případech přímo součástí žádosti o starobní důchod – není tedy vyžadována samostatná žádost o výchovné,“ sdělil Právu mluvčí MPSV Jakub Augusta.

Co je při žádosti potřeba
Rodné listy dětí nebo výpisy z matriky narození, popř. jiné doklady prokazující vztah k dítěti (např. rozsudek soudu o osvojení nebo svěření dítěte do péče), pokud nelze uvedené ze strany úřadů ověřit v agendovém systému evidence obyvatel.
Čestné prohlášení o výchově dítěte na předepsaném tiskopise. V něm se uvádí jméno či jména dětí, jejich rodná čísla a také jméno a rodné číslo osoby pečující o dítě v největším rozsahu a její vztah k dítěti. Nutné je připojit i jméno druhého rodiče dítěte a jeho rodné číslo.
Dále se uvádí doba a rozsah péče o dítě a také sdělení, zda ve stejné době o dítě pečovala i jiná osoba. V tom případě se uvádějí i její nacionále, vztah k dítěti a doba a rozsah péče této jiné osoby o dítě.

Okruh příjemců se rozšířil

Výchovné se bude připočítávat k procentní výměře důchodu a valorizovat se bude stejně, jako se valorizuje procentní výměra důchodu.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Právu před Vánoci řekl, že by výchovné kvůli úsporám nejraději omezil, například podle počtu dětí, příjmu rodiny či výše důchodu. Ve vládní koalici to ale naráží na odpor lidovců.

Výchovné prosadila už v minulém volebním období bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Letos zákonodárci schválili rozšíření nároku, výchovné tak budou od příštího roku dostávat i lidé, kteří vstoupili do starobní penze z invalidního důchodu, ale nesplnili podmínku potřebné doby pojištění. Další návrh také zamezil krácení výchovného při souběhu starobního důchodu s vdovským nebo vdoveckým důchodem.

Nárok na výchovné podle zákona splňuje ten, kdo nejvíce a osobně pečoval o dané dítě, a to alespoň po dobu 10 let do dosažení zletilosti dítěte nebo alespoň po dobu pěti let do dosažení zletilosti dítěte, pokud se dítěte ujal ve věku jeho osmi let nebo později.

Jurečka žádné omezování výchovného nechce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám