Hlavní obsah

Vybrat peníze z bankomatu pouhým pípnutím? Lze to a je to mnohem bezpečnější

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Většina platebních karet v Česku je bezkontaktních. Lidé je používají čím dál častěji jak při platbách za zboží či služby, tak při výběrech z bankomatu. Mnohé tuzemské banky totiž svou bankomatovou síť rozšířily o bezkontaktní bankomaty, kdy pouhým přiložením karty s charakteristickým pípnutím vyberete příslušnou hotovost. Výběr je tak mnohem bezpečnější, kartu nemusíte do bankomatu vkládat.

Foto: Air Bank

Stále více bankomatů po celém Česku je vybaveno čtečkou pro bezkontaktní výběry peněz.

Článek

„Bezkontaktní výběry jsou pro klienty rychlejší, jednodušší a hlavně bezpečnější, protože efektivně zabraňují skimmingu,” uvedla pro Právo Jana Karasová z Air Bank. Podvodníci díky tomu, že kartu nevkládáte do zdířky bankomatu, nemohou údaje z karty zkopírovat a vás tak připravit o peníze.

Také nehrozí, že kartu v bankomatu zapomenete, což, jak banky potvrzují, není až tak neobvyklé.

Princip bezkontaktního výběru z bankomatu je stejný jako v případě bezkontaktních plateb u obchodníků. Stačí přiložit kartu ke čtečce, zadat PIN, zvolit si konkrétní částku, případně vybrat i konkrétní bankovky a počkat na vydání hotovosti.

Zatímco u bezhotovostních plateb nemusíte u částek do 500 korun zadávat PIN, v případě bezkontaktních výběrů ho kvůli bezpečnosti zadat musíte vždy.

První byla Air Bank

Se spuštěním bezkontaktních výběrů hotovosti z bankomatu přišla jako první Air Bank v září 2016 a během několika týdnů mohli klienti tímto způsobem vybírat peníze v celé bankomatové síti banky. Air Bank má v současné době celkem 371 bankomatů.

„Provozujeme také několik čistě bezkontaktních bankomatů, ze kterých je možné peníze vybrat pouze bezkontaktně, protože tyto bankomaty nemají otvor pro vložení karty. Tento typ unikátního bankomatu jsme představili v únoru 2017 a jednalo se o světovou novinku,” doplnila Karasová.

Bezkontaktní výběry prakticky u všech bank

Air Bank bezprostředně v září 2016 následovala ČSOB, která bezkontaktní výběr nyní umožňuje zhruba na polovině svých bankomatů.

Ve stejném roce v prosinci spustila bezkontaktní výběry i Moneta Money Bank, nyní lze tímto způsobem peníze získat na více než třech pětinách bankomatů. „Bezkontaktní bankomaty také umožňují našim klientům, kteří vlastní platební kartu Mastercard, vybírat své prostředky prostřednictvím chytrých telefonů nebo hodinek. Touto formou evidujeme měsíčně kolem deseti tisíc výběrů. Na spuštění stejné funkcionality u karet Visa usilovně pracujeme,” doplnila mluvčí banky Zuzana Filipová.

Také další banky na sebe se zavedením bezkontaktních bankomatů nenechaly dlouho čekat. „Bezkontaktní výběry umožňujeme na více než 500 bankomatech umístěných po celé ČR, což je více než třetina ze všech našich 1473 bankomatů. V celé naší bankomatové síti probíhá bezkontaktně více než 10 procent výběrů. Tímto způsobem vybírá hotovost již každý pátý klient Spořitelny. Měsíčně možnost bezkontaktního výběru využívá přes 600 tisíc našich klientů,” uvedl pro Právo Lukáš Kropík z České spořitelny (ČS) a jak zároveň dodal, do konce roku by bezkontaktní výběry měla umožňovat téměř polovina ze všech bankomatů ČS.

Bezkontaktně můžete vybírat i u všech bankomatů Equa banky a u necelé třetiny bankomatů Komerční banky (222 ze 789 bankomatů, do konce roku jich bude 300).

Raiffeisenbank (RB) má ze 160 bankomatů 121 bezkontaktních a postupně tuto funkci rozšiřuje i na další. „Průměrná vybíraná částka je necelých šest tisíc korun a denně proběhne kolem 24 tisíc výběrů,” dodala Petra Kopecká z RB.

V příštím roce má zavedení bezkontaktních bankomatů v plánu UniCredit Bank, také ve Sberbank se na jejich instalaci v dohledné době chystají.

Anketa

Vybíráte peníze z bankomatů bezkontaktně?
Když to umožňuje bankomat, tak ano.
82,2 %
Kartu zasouvám dovnitř, i když je možnost vybrat peníze bezkontaktně.
13,8 %
Jak kdy
4 %
Celkem hlasovalo 3498 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám