Hlavní obsah

Vládní balíček vyjde rodiny na tisíce ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny přijde vládní úsporný balíček v souhrnu na tisíce korun ročně. Procento se přičte k procentu, položka k položce. Na jedné straně sehrají svoje výrazně větší odvody zejména živnostníků a redukce daňových úlev, na druhé vyšší daň z přidané hodnoty u služeb nutných pro bydlení a návrat většího zdanění nafty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tvrzení vlády, že se u bydlení snižuje zátěž DPH, je zkratka. Dvanáctiprocentní sazbu místo patnácti procent mají sice mít stavby pro bydlení, ale jinak se u položek, bez nichž se bydlení neobejde, sazba zvyšuje.

Vodné a stočné míří ze sazby 10 procent do 12procentní sazby. Například pokud za ně rodina ročně zaplatí 14 tisíc korun, tak navýšení činí tři stovky za rok jen z titulu DPH.

Vyšší daňový skok, o šest procent do sazby 21 procent, je u sběru, přepravy a skládkování komunálního odpadu. Když tedy například čtyřčlenná rodina ve středočeské obci dnes platí za odpad i více než 3000 korun nebo v Českých Budějovicích okolo 2700 korun ročně, mohou očekávat nárůst o další zhruba dvě stovky.

Vláda zrušila jednu sazbu DPH. Zůstanou dvě: 12 a 21 procent

Ekonomika

Stejně tak na dálkové teplo bude místo dosavadních deseti o dvě procenta vyšší sazba, což znamená další zvýšené výdaje.

Rodiny, které topí dřevem, za ně nebudou státu platit 15 procent z přidané hodnoty, ale jednadvacet. To jsou další stokoruny.

Jestliže rodina bydlí ve svém, musí počítat se zvyšující se daní z nemovitosti, a to za příští rok o třetinu až dvojnásobek v závislosti na koeficientech, z nichž se daň počítá. To už bude v některých případech pár tisíc navíc. Zároveň se tato daň bude zvyšovat každý další rok vždy s ohledem na inflaci.

Pokud rodina bydlí v nájmu, bude mít pronajímatel snahu tento náklad promítnout do nájemného.

Zvýšíme daň z nemovitostí, oznámil Stanjura

Domácí

Vládní balíček zároveň sahá do daňových odvodů. U zaměstnanců vláda chce znovuzavést platbu na nemocenské pojištění ve výši 0,6 procenta z hrubé mzdy. Při zhruba průměrné hrubé mzdě 40 tisíc korun měsíčně to dělá 240 korun měsíčně.

Zaměstnanci dále budou muset počítat se snížením slevy na dani na manželku, která se nově omezí výhradně na manželku, případně manžela pečující o dítě pouze do tří let věku.

„Člověk, který uplatňoval slevu na manželku, bude na daních platit měsíčně o 2070 korun víc,“ shrnul pro Právo daňový expert společnosti V4 Group Michal Jelínek.

Příklad
Pan Karel má plat 40 tisíc korun měsíčně hrubého. S manželkou, která je v domácnosti, vychovávají tři děti, které jsou všechny starší tří let.
Manželka nemá vlastní rozhodné příjmy, které by přesahovaly částku 68 tisíc korun ročně. Karel tedy doposud uplatňoval v ročním zúčtování daně slevu na manželku ve výši 24 840 korun.
„Nově by pan Karel slevu na manželku uplatňovat nemohl, protože jeho žena nepečuje o dítě do tří let věku,“ vysvětlil Jelínek.

Školkovné nebude: minus 17 tisíc

Stejně tak padá takzvané školkovné neboli sleva na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení. Důvodem je podle vlády to, že nízkopříjmové skupiny si školkovné stejně nemohou uplatnit.

Například pro dva dospělé se dvěma dětmi, z toho s jedním ve školce, a ročním čistým příjmem domácnosti 726 890 korun znamenalo podle propočtu serveru Seznam Zprávy školkovné příjem 17 300 v úlevě na dani. O to rodina přijde.

PŘEHLEDNĚ: Co se změní v důchodech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám