Hlavní obsah

Ve zkrachovalé Sberbank leží miliardy korun. Lidé si o ně dosud nezažádali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí a firem si doposud nepožádaly o výplatu svých vkladů u zkrachovalé Sberbank CZ. Městský soud v Praze jim nyní prodloužil termín o dalších 30 dnů, až do 14. června. Pokud toho nevyužijí, budou muset na své peníze čekat řadu dalších měsíců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jedná se o již druhé prodloužení v pořadí. Výplata totiž začala 18. března a původní lhůta byla do 15. dubna. Poté povolil soud její prodloužení do 15. května.

Zažádala o něj insolvenční správkyně Jiřina Lužová s tím, že o peníze zatím požádalo asi 8400 věřitelů z celkového počtu více než 15 300. Přes 45 procent věřitelů tedy nereagovalo.

Banky zlepšily odhad letošního růstu ekonomiky

Ekonomika

Z částky 56,8 miliardy bylo vyplaceno 52,8 miliardy korun. Zbývá tak vyplatit zhruba ještě čtyři miliardy.

Vysoký podíl doposud nevyplacených věřitelů je dán podle správkyně celkovým počtem věřitelů a jejich strukturou, kdy absolutní většina věřitelů má pohledávku menší než 1000 korun.

Peníze vyplácí Komerční banka

„Někteří věřitelé, například právnické osoby a lidé pobývající v zahraničí, si musí připravit některé další dokumenty, což jim může nějakou dobu trvat,“ řekla nedávno Novinkám Lužová.

„V případě, že by si své peníze nestihli v termínu vybrat, museli by být zahrnuti až do závěrečného rozvrhu. To by znamenalo, že by své peníze dostali podstatně později,“ dodala

Výplata vyžaduje aktivní přístup věřitelů, musí předložit dokumenty k ověření své totožnosti a provedení výplaty. Fyzické osoby se mohou pro vyřízení výplaty dostavit na kteroukoli pobočku Komerční banky.

Právnické osoby se musí obrátit na firemní centra Komerční banky nebo přímo na svého firemního bankéře. On-line žádost lze podat v případě výplaty do maximálně sta tisíc korun.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co jí Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022.

Většinu vkladů do výše sto tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun, střadatelům ještě ten samý rok vyplatil Garanční systém finančního trhu, protože byly ze zákona pojištěny. Zbývající peníze se vyplácejí z prodaných aktiv a úspor banky.

Došlo uhlí. Lom ČSA na Mostecku bude propouštět

Ekonomika

Výběr článků

Načítám