Hlavní obsah

Došlo uhlí. Lom ČSA na Mostecku bude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zhruba 500 lidí přijde od května do července na Mostecku o práci při hromadném propouštění v lomu ČSA. Zásoby hnědého uhlí jsou totiž vyčerpané. Vláda odmítla u tohoto dolu před deseti lety prolomit limity, protože jsou poblíž domy.

Foto: Profimedia.cz

Lom ČSA na Mostecku

Článek

Propuštění horníci odejdou s nadstandardním odstupným, uvedla Česká televize. Konkrétně se podle tamních odborů jedná o až osmiměsíční odstupné a restrukturalizační příspěvek, který má být odstupňován podle odpracované doby. Má být ve výši 5300 korun měsíčně, přičemž počet měsíců má být od tří do šedesáti měsíců.

Uvolňováni budou zaměstnanci z pracovních pozic jako provozní zámečník, elektrikář, řidič, mechanik a další technické profese.

Lom vlastní společnost Severní energetická. S jeho uzavřením těžaři počítali mezi roky 2024-2026. Dolování se v něm postupně tlumí od roku 2015, kdy vláda rozhodla o zachování těžebních limitů v této lokalitě.

Pokud se v zimním období objeví potřeba uhlí pro výrobu elektrické energie nebo tepla, je společnost připravena provoz ještě částečně obnovit, přičemž by využila zaměstnance z druhého aktivního lomu ze skupiny.

Zbytková jáma po lomu se přemění v jezero s takzvanou vyrovnanou hladinou, nebylo by nutné ho tak dopouštět. Jezero by mohlo podle zveřejněných záměrů mít plochu kolem 670 hektarů (zhruba dvojnásobné oproti nedalekému jezeru Most). Vyrovnaná hladina znamená, že přítok a odpar by byly v rovnováze. Jezero bude využito částečně pro rekreaci, ale hlavně bude sloužit energetice.

Zámek Jezeří, v pozadí důl ČSA

Těžaři plánují, že na část vodní hladiny instalují plovoucí solární panely s výrobnu zeleného vodíku. Celé území, nad nímž se tyčí zámek Jezeří, má rozlohu 5000 hektarů. Odborníci doporučují zhruba 20 procent nechat zcela na přírodě, jak si poradí, tedy takzvané sukcesi. Část území se má stát národní přírodní památkou.

U zámku Jezeří vznikne jezero. Natočili jsme začínající unikátní proměnu lomu na Mostecku

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám