Hlavní obsah

Vánoční dárky stále častěji kupujeme v cizině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet nezná hranic, a tak ani nakupování on-line. Stále více Čechů toho využívá a vánoční dárky shání i v zahraničních e-shopech. Nechat si vánoční dárek dovézt z Číny nebo bůhvíodkud má však nejen své výhody, ale i úskalí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Některé zboží jako elektronika nebo oblečení je u nás dražší než jinde. Koruna navíc dlouhodobě mírně posiluje vůči euru, dolaru i jüanu, oproti čínské měně o 14 procent za uplynulý rok. Není tedy divu, že Češi stále více on-line v cizině nakupují.

Poštovné se u velkých e-shopů většinou neplatí, a zejména co se čínských internetových obchodů týče, výrazně nižší cena více než vynahradí povinnost zaplatit clo.

Podle rok starého průzkumu zadaného společností ESET v čínských e-shopech někdy nakoupilo již 42 procent českých uživatelů internetu. Méně raketově, ale stejně významně stoupá také nakupování v evropských a amerických e-shopech, obojí si již vyzkoušelo 13 procentech Čechů.

Zmiňovaný průzkum také potvrdil nárůst používání mobilního telefonu k tomuto účelu. Zatímco v roce 2016 přes mobil nakoupila třetina Čechů, loni již 44 procent.

Každopádně se dnes e-shopy jako AliExpress.com, Dresslink. com, dx.com, Lightinthebox. com, Tinydeal.com nebo Everbuying.net v žebříčku popularity nacházejí hned za českými internetovými obchody.

„Zatímco předloni nakupovali klienti mBank pod vánoční stromeček nejčastěji v e-shopu Alza, o posledních Vánocích už v čínském AliExpressu,“ uvedl tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček.

Kdy se platí clo a daň

Z průzkumu společnosti ESET ovšem také vyplývá, že roste podíl Čechů, kteří si při nakupování on-line spálili prsty. Loni byla při platbě přes internet okradena čtyři procenta respondentů, což je meziročně o procento více. Polovině poškozených se peníze vrátily a zhruba pětina podvedených získala alespoň část zaplacené částky zpět.

Jak při nakupování on-line nesednout na lep podvodníkům
Kontrolujte bezpečnost stránky – většina e-shopů používá zabezpečené připojení https, což poznáte také podle toho, že nalevo od adresy svítí zelené ikonky nebo nápisy.
Nastavte si bezpečný limit – v případě potřeby jej můžete zvýšit, všechny transakce nad limit ale bude banka zamítat.
Raději neukládejte číslo karty pro příští nákup – přestože je to nepravděpodobné, server obchodníka nebo poskytovatele služby může být napaden hackery a data vaší karty mohou být ukradena.

Důležitou okolností při nakupování v zahraničí je povinnost uhradit clo a DPH. Zásilky zboží ze zemí mimo EU do hodnoty 22 eur jsou od obojího osvobozeny, tedy s výjimkou alkoholických výrobků, parfémů a tabákových výrobků.

Ze zboží v hodnotě mezi 22 a 150 eury je vyměřeno DPH, a to z jeho úhrnné hodnoty, tedy z ceny zboží plus veškerých nákladů, jako je dopravné či pojištění. Ze zboží nad hodnotu 150 eur je nutné uhradit DPH i clo dle celního sazebníku.

Zásilky neobchodní povahy, které posílá soukromá osoba jiné soukromé osobě ze země mimo EU, jsou od cla osvobozeny, pokud hodnota balíčku nepřesahuje 45 eur. V rámci tohoto limitu lze přiznat osvobození od dovozního cla i na alkoholické výrobky, parfémy, tabák a tabákové výrobky, byť v omezeném množství.

Anketa

Kupujete dárky na Vánoce v cizině?
Ano, pravidelně
100 %
Výjimečně
0 %
Ne
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasoval 1 čtenář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám