Hlavní obsah

V pojištění se stále podvádí, novým „trendem” jsou podvody u pojistek na blbost

Novinky, Barbora Buřínská

Detektivové tuzemských pojišťoven v loňském roce odhalili tisíce pojistných podvodů za stovky milionů korun. Zatímco v minulých letech se podvodníci snažili pojišťovny „natáhnout” především u životních či úrazových pojistek, nyní se zaměřují hlavně na majetkové pojištění. Novým trendem jsou pak podvody v pojištění občanské odpovědnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pojistný podvod je trestný čin a člověk, který se ho dopustí ve snaze obohatit se na úkor pojišťovny, za něj může být odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši až 10 let. Ovšem ani hrozba trestu nedokázala odradit tisíce hříšníků, kteří se v loňském roce pojistných podvodů dopustili.

Například detektivové Allianz pojišťovny vloni odhalili pojistné podvody za téměř 327 milionů korun, zaměřili se na celkem 1138 případů. V Uniqa pojišťovně specialisté v loňském roce řešili celkem 370 nových případů v celkové hodnotě 38 milionů korun. Vyšetřovatelé v Kooperativě prověřovali 1346 podezřelých pojistných událostí, přičemž pojistný podvod se podařilo prokázat v 834 případech a celková uchráněná hodnota dosáhla částky 56 milionů korun. V České podnikatelské pojišťovně (ČPP) se klienti dopustili 660 pojistných podvodů za téměř 34 milionů korun.

Pojistné podvody 2019 v bodech

  • Celkem 8474 podezřelých pojistných událostí
  • Odhalené podvody v hodnotě 1,133 miliardy korun
  • Průměrná výše odhaleného pojistného podvodu v roce 2019 dosáhla 230 tisíc korun
  • Počet odhalených podvodů v pojištění vozidel se zvýšil o 31 procent
  • Nejvíce prokázaných podvodů (55 procent) je z oblasti pojištění majetku a odpovědnosti
  • Podvody v oblasti pojištění vozidel a osob klesají díky posilující prevenci

Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Nárůst podvodů u pojištění vozidel

V minulých letech se podvodníci zaměřovali především na oblast pojištění osob. Pojišťovny však nasadily různé preventivní systémy, aby tak podvodnému jednání v této oblasti co nejvíce zabránily. „Od roku 2015, kdy se nám podařilo odhalit první velkou organizovanou skupinu v životním a úrazovém pojištění, postupně zavádíme nová opatření a kontrolní mechanismy, díky kterým se podařilo počet podvodů u pojištění osob výrazně snížit,“ uvedla Dita Němečková z Kooperativy.

„Pozitivně se projevila i široká medializace velkých hromadných kauz z předchozích let, které byly Policií ČR rozkryty a prokázány. To potenciální následovníky odradilo,” doplnila Eva Svobodová z Uniqy.

Majetek má pojištěný většina Čechů, život a zdraví nikoliv

Finance

Velký nárůst podvodů pojišťovny zaznamenaly u pojištění vozidel. Například u ČPP tyto podvody představovaly 80 procent ze všech případů.

„Šetřili jsme případ dopravní nehody motocyklu. Kamarádi 'testovali' jízdní vlastnosti motocyklů, kdy se velice rychle a nebezpečně pohybovali v pražských ulicích. Jeden z řidičů svůj stroj nezvládl a na křižovatce došlo k pádu a totálnímu poškození motocyklu. Protože škoda byla velmi vysoká, bylo nutné vyslechnout účastníky nehody. V průběhu šetření se objevily rozpory mezi údaji uvedenými v hlášení pojistné události a výpověďmi svědků. Majitel havarovaného stroje do hlášení uvedl, že řídil sám. Naši vyšetřovatelé však zjistili, že v době události motocykl řídil kamarád majitele, mladistvý, který ještě ani neměl řidičský průkaz. Majitel motocyklu byl obviněn z trestného činu pojistného podvodu, škoda nebyla vyplacena a bylo podáno trestní oznámení,“ přiblížil jeden z mnoha podvodů Zdeněk Macháček z ČPP.

Perličky z pojišťoven: Rybičky na suchu či otužilcovy odřené hýždě

Finance

Výjimkou nejsou ani případy, kdy se motoristé pokusí o podvod v případě srážky se zvěří.

„Klient oznámil pojišťovně škodnou událost z havarijního pojištění, ke které došlo po střetu se zvěří. K nehodě zavolal Policii ČR a s protokolem v ruce se obrátil na pojišťovnu. Její likvidátor se podíval do řidičovy historie, načež zjistil, že podobné poškození už majitel auta před měsíce také oznámil. Navlas stejná škoda, také po karambolu se zvířetem. Tehdy nechtěl opravovat auto v servisu, a dostal proto peníze na opravu. Nic neopravil, zato se však nechal inspirovat. Již poškozené auto zaparkoval u lesní komunikace, kam zavolal policejní hlídku, které tvrdil, že nebohé zvíře, jež nabral, někam uteklo. Vykoledoval si problém, spočívající v tom, že pojišťovna na něj zřejmě podá podnět orgánům činným v trestním řízení na podezření ze spáchání trestného činu pojistného podvodu,” popsal jeden z případů, který řešili vyšetřovatelé Allianz pojišťovny, její mluvčí Václav Bálek.

Rostou i podvody u pojištění odpovědnosti

Podvodníci zkouší obalamutit pojišťovny i v případě pojištění občanské odpovědnosti, neboli tzv. pojistek na blbost. Nejčastěji se pak jedná o rozbité mobilní telefony, notebooky či televizory.

„Řešili jsme případ rodiny s 'velmi nešikovným' nezletilým synem. Opakovaně rozbíjel sousedům a známým rodiny právě mobilní telefony a notebooky. A kuriózní byl zejména poslední nahlášený případ. Chlapec měl na návštěvě u sousedů ze stolu shodit notebook a rozbít ho. Rodina nechala notebook opravit a po opravě poslala maminka synka, ať dojde počítač k sousedům vrátit. Chlapec, však měl 'smůlu', při cestě zakopl a notebook opět rozbil,“ popsala Dita Němečková  z Kooperativy „typický“ podvod v oblasti pojištění občanské odpovědnosti.

Všechny šetřené případy pojistných podvodů ve specifikovaných oborech pojištění (2019)
Obor pojištěníPočet případů (ks)PodílVýše prokázané hodnoty (tis. Kč)Meziroční změna
Pojištění vozidel384845 %341 240131 %
Pojištění majetku140017 %401 16178 %
Pojištění odpovědnosti82610 %225 51367 %
Pojištění osob240028 %165 28589 %
Celkem8474100 %1 133 19987 %
Zdroj: Česká asociace pojišťoven

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám