Hlavní obsah

Úroky u spořicích účtů čeká pokles. První banky avizovaly snížení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nad vysokými úroky u spořicích a termínovaných účtů se pomalu začíná smrákat. První banky už avizovaly jejich snížení. Další k tomuto kroku pravděpodobně přistoupí v průběhu roku. Důvodem je pokles úrokových repo sazeb České národní banky, k němuž poprvé došlo na konci minulého roku.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Česká národní banka

Článek

Změnu úroků u spořicích účtů již ve svém chystaném sazebníku zveřejnila Česká spořitelna. Má platit od 26. ledna. Podle ní nově na nejvyšší možné úročení nedosáhnou lidé bez elektronického bankovnictví George.

Pak se mění i struktura úročení. Doposud je u vkladů do 200 tisíc korun (do 400 tisíc pro klienty s Plus účtem) základní sazba plus bonusová sazba čtyři procenta. Když pak člověk ještě investuje 300 korun měsíčně do podílových fondů, může dosáhnout úročení až pět procent.

Základní a bonusová sazba budou ovšem nově jen tři procenta, nikoliv čtyři, což se negativně projeví u lidí bez dalšího investování. U těch ostatních bude možné dosáhnout na vyšší sazbu.

„I po 26. lednu bude platit, že většina klientů kombinací bonusů a investic dosáhne na pět procent jako nyní,“ řekl mluvčí banky Filip Hrubý. Vedle základní a bonusové sazby bude i další, individuální sazba. „Ta bude v rozmezí 0,1 procenta až 2 procenta a bude záviset na míře finančního zdraví daného klienta,“ dodal. Podle webu banky stačí na tato dvě procenta investovat 300 korun měsíčně.

U Komerční banky pak od února klesne u spořicího účtu základní úroková sazba z pěti na dvě procenta. „Snížení bude částečně dorovnáno bonusovou sazbou tak, aby byla zachována atraktivita celkového úročení účtu,“ řekl mluvčí banky Michal Teubner. Bonusovou sazbu instituce oznámí do konce roku.

Zajištění na stáří mohou nabídnout i investice

Finance

Ke snížení sazeb dojde počátkem února i u J&T Banky, detailní informace ale zatím nezveřejnila.

Záleží i na centrální bance

Další banky zatím své plány nezveřejnily. Do budoucna ale změny nevylučují. „Sazby jsou různými způsoby svázané se základní úrokovou sazbou. Vzhledem k tomu, že centrální banka očekává v průběhu roku její postupné snižování, tak i ceny našich produktů budou na tyto změny reagovat,“ řekla Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank.

Anketa

Využíváte spořící účty?
Ano, mám tam většinu úspor
72,3 %
Ano, mám tam nezbytnou rezervu
16,5 %
Spořící účet mám, ale zůstatek je minimální
3,9 %
Ne, spořící účet nemám
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31133 čtenářů.

„Stále chceme klientům nabízet výhodné úroky, ale nemůžeme vyloučit, že v příštích měsících i my nepůjdeme se sazbami dolů. Zvlášť pokud by došlo k dalšímu snížení repo sazby,“ dodal pak Jakub Heřmánek z Fio banky.

Airbank v rámci speciální nabídky naopak úročení vkladů nad 250 tisíc od ledna do odvolání zvýšila na 6 %.

Jaké úroky nabízejí banky
Spořicí účtyTermínované účty
Airbank5,00 %-
Banka Creditas5,60 %6,00 %
Česká spořitelna5,00 %5,10 %
ČSOB5,00 %5,50 %
Fio banka5,50 %5,10 %
J&T Banka5,25 %5,80 %
Komerční banka5,00 %5,50 %
Max banka6,01 %5,60 %
mBank5,50 %0,10 %
Moneta Money Bank5,30 %5,40 %
Oberbank4,00 %5,10 %
Raiffeisenbank5,20 %5,00 %
Trinity Bank6,28 %2,20 %
UniCredit Bank5,75 %5,00 %
Pozn.: Pro srovnání jsme vybrali u obou produktů roční úrokové sazby u základních, nejnižších vkladů. Započítali jsme přitom i různé bonusy, takže se jedná o nejvyšší možné úroky. V případě termínovaných účtů se může úročení lišit podle dojednané délky vkladu.
Zdroj: banky a jejich weby

Kvůli krizi v Liberty Ostrava je v ohrožení řada firem

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám